2024-08-08
嗰日我約咗我大學嘅同學一齊去旺角食午餐,去咗盈館。一間我哋大家都根試好耐嘅餐廳。環境舒服乾淨,我哋就邊傾邊食,悠閒咁過咗個午餐時間。🔘養顏花膠雞煲濃郁嘅湯底,充滿咗花膠同雞肉嘅鮮味,花膠入口即化,雞肉鮮嫩可口,成鍋雞煲都唔夠我哋食。🔘避風港脆茄外皮香脆酥口,內裡鮮嫩,入口即化,味道甜中帶鹹,非常適合作開胃菜。🔘豉蒜虎皮尖椒豆豉同蒜蓉嘅味道完美結合,香氣散發開嚟,食落去帶有少少微辣感,尖椒亦都非常脆口,令人食指大動。🔘金蒜陳醋拍青瓜味道清爽酸甜,結合咗唔同層次嘅口感,每一啖都可以食到所有食材融合起嚟嘅味道,令人難以抗拒。🔘鮑汁炆鳳爪鳳爪肉質鮮美多汁,每一隻鳳爪都被鮑汁包圍,而且都充滿咗香氣,係一道我哋所有人都鍾意食嘅港式點心。🔘金湯小籠包我願稱之為爆汁小籠包,咬落去真係好爆汁。薄薄嘅外皮加上滿滿嘅內餡,一口咬落去,熱辣辣嘅湯汁滿滿咁包圍咗成個口。真係好正!由於我哋係午餐時間去,所以我哋食咗原價嘅養顏花膠雞煲。我哋所有人都決定下次再去食養顏花膠雞煲晚市大優惠$168一份。真係好抵。
環境舒服乾淨,我哋就邊傾邊食,悠閒咁過咗個午餐時間。
🔘養顏花膠雞煲
🔘避風港脆茄