2024-01-05
尋晚去左銅鑼灣食呢間omakase, 夜晚menu 係得一種, 有2款前菜+ 5款刺身 + 2款季節料理 + 壽司十貫 + 湯 + 甜品今晚主理嘅係鄧師父, 入行29年, 係日本工作過兩年,非常健談👍🏻正值日本新年, 所以season 菜以日本新年為題,第一個前菜, 有黑豆,芝海佬, 伊達卷, 重點係個伊達卷, 有d 似密度高嘅cake, 問左師父, 佢話係用雞肉魚肉做,食落開胃. 第二個菜係日本人過年會飲嘅清湯, 車海佬(代表長壽) 肉身爽口, 紅白蘿蔔, 年糕(好煙靭, 有少少痴牙), 將柚子放落去湯到浸一陣再飲, 湯好鮮跟住就到刺身, 第一道真太羽, 配酸汁, 味道好夾, 本身味淡, 酸汁可以吊出鮮味關鯖, 鯖魚得呢種可以做刺身, 師父話為左我地方便食, 所以中間切多刀,好細心, 味道不過不失水八爪魚, 配醬油漬wasabi, 點少少已經足夠, 爽口, 然後師父拎左原條八爪魚出黎俾我地影相😂香箱蟹,松葉蟹嘅女仔, 蟹膏好多, 味道似麵包蟹但質感軟身少少, 最緊要唔洗自己拆,大大啖食白見貝,赤貝, 白見貝爽口, 赤貝好滑, 配鹽食係第一次, 根子蘿蔔蓉, 根子好彈牙, 師父仲拎左兩
白見貝,赤貝, 白見貝爽口, 赤貝好滑, 配鹽食係第一次,
根子蘿蔔蓉, 根子好彈牙, 師父仲拎左兩粒根子出黎彈俾我地睇, 有別於一般根子, 層衣都厚身, 呢道菜分兩層食, 第一層全根子, 第二層撈埋d 蘿蔔蓉食, 一食兩味, 兩種味道👍🏻
白子昆布醬油燒, 燒得好香, 入口即溶, 油而不膩嘅感覺
兵庫縣蠔, 蠔味重, 蠔肉厚實
金目鯛, 口感軟熟, 魚脂比較少, 味道不過不失(可能係我鐘意食魚脂多嘅魚)
神奈川池魚, 肉質有彈性, 都係魚脂較少
富山縣寒鰤, 呢個第一次食, 師父話要夠凍先食到, 而當地人話如果無食過呢隻魚, 等於無過過冬天, 味道特別,厚身, 掛住聽介紹呢隻魚,連相都唔記得影就食左😂
青森縣帆立貝, 好滑好淋身, 口感非常好,,都係掛住同師父吹水唔記得影😂
福岡縣槍油魚,入面有紫蘇葉, 平身我唔太好紫蘇葉, 但兩者放埋一齊, 又好夾
大拖羅腩, 師父點左少少鹽, 食果陣唔需要點豉油, 好滑, 油香
醬油漬吞拿魚, 魚嘅中心部位, 瘦肉, 呢個不過不失
超肥大拖, 呢個真係全場mvp, 好重油脂感, 如果舊飯再大d, 入口吸多少少油, 就真係完美
北海道馬糞海膽手卷, 好滑, 無好重臭味
吞拿魚蓉配蔥, 料好足, 係飯嘅兩倍份量
魚湯, 好重魚鮮味
最後甜品, 福岡士多啤梨十勝紅豆糕, 呢個唔算太甜, 啱我口味
總結: 鄧師父非常健談, 每一道菜介紹之餘, 仲講左好多額外嘅日本野俾我地知, 講下生活點滴, 店入面嘅環境好好, 尤其是店後嘅廁所, 裝修都係精心設計過, 環境絕對係滿分之作