2016-01-25 2567 瀏覽
同事去過大圍總店食過後讚不絕口,更提醒要兩星期前訂位!為左同爸爸慶祝生日,尾尾不敢怠慢,真係兩星期前訂左位!佢地分幾場,因為家中兩老唔鍾意太晏食晚飯,所以訂左6:00-8:30PM時段。當日下午仲收到確認電話,確認人數同時間,訂左位記得聽電話呀!我地6點去到,唔駛等就可以入座啦,因為早到嘅關係,我地仲可以揀位 !今晚仲要幾十年來得4度嘅日子,食火鍋真係好正!$198(每位,無加一)包7款海鮮、粟米、芋頭、南瓜、同5款自選配料。有張紙俾客人劃(好似點心紙咁),但店員冇俾我地,後來見到隔離枱有先問佢地攞 。我地揀左西班牙黑毛豬梅頭肉、美國肥牛、花膠仔、鮮淮山同埋黃芽白。無論海鮮定配料,佢地都會按人頭俾你,所以唔駛擔心唔夠分!一開始會有煲粥水當湯底,滾左之後就可以開始煮海鮮!海鮮係冇得揀,但一定係新鮮時令先會奉上~ 今晚有鮮蝦、羔蟹、鮑魚、黃金蚌、花甲、蜆同多寶魚。煮鮮蝦記得要夾住黎煮,因為啲蝦太新鮮,仲郁緊,所以唔夾實會飛蝦架  蝦肉鮮甜味美又大隻 (每人兩隻) !羔蟹每人有半隻,好多蟹羔,肉質亦好鮮甜,連媽媽都讚好 !之後再食左鮑魚(每人一隻)、黃金蚌(每人兩隻)、花甲(每人兩隻
!今晚仲要幾十年來得4度嘅日子,食火鍋真係好正!

一開始會有煲粥水當湯底,滾左之後就可以開始煮海鮮!
粥水湯底
鮮蝦
 蝦肉鮮甜味美又大隻 (每人兩隻)
羔蟹
羔蟹每人有半隻,好多蟹羔,肉質亦好鮮甜,連媽媽都讚好
鮑魚、黃金蚌
花甲、蜆
之後再食左鮑魚(每人一隻)、黃金蚌(每人兩隻)、花甲(每人兩隻)、蜆。鮑魚好新鮮同厚肉,絕非差貨,就連嘴饞嘅爸爸都話正
 其他貝殼類亦都好新鮮同大隻,絕對唔會冇肉食!
多寶魚
多寶魚因為放左落去之後店員先話要加粥水,仲等左5分鐘先加到,所以煮滾之後其實條魚已經煮左成10幾分鐘...初初心諗實煮到好老,點知仲好多汁同嫩滑!

食完所有海鮮就可以加粟米、芋頭同南瓜,店員話啲芋頭同南瓜"係唔食得嘅"
。其實佢係想講"唔好食",因為佢地係用黎煮成蓉溶入啲粥水度嘅。所以食其他配料嘅時候小心唔好夾起太多芋頭同南瓜啦!
西班牙黑毛豬梅頭肉
西班牙黑毛豬梅頭肉脂肪分佈均勻,有鮮味而且唔會韌。
美國肥牛
最怕美國肥牛得個肥字無肉食,但呢度嗰啲脂肪分佈均勻,有血色、有鮮味、唔會韌。
花膠仔
花膠仔要煮耐啲,煮腍後非常黏口,好多骨膠原嘅感覺!
鮮淮山
鮮淮山略煮就可以食,如果唔係會太粉,冇左爽口嘅感覺。

黃芽白正常冇咩特別所以冇影相。所有配料都可以追加,價錢合理。如要加海鮮要訂座時講定呀!不過已包嘅食材其實已經夠哂!

食完所有配料就可以叫店員加粥膽(好杰嘅粥),可以加埋莞茜、豬油渣、冬菜、菜圃等(亦可以唔加),大火煮滾就可以食到鮮甜嘅海鮮精華粥喇
精華海鮮粥
其實店員應該係有解說但係成晚就冇咩人理我地,後來聽到店員同隔離枱煮嗰陣先知道有特定次序同時間...但我地係自己亂黎嘅
 後來配料更等左20分鐘先上,催左兩次先即刻出配料,我地D精華粥水差啲煲乾左。所以如果服務好一點會再好啲!不過食物就真係冇得輸
 下次可以再黎過!

2016-01-24
慶祝紀念