2024-04-20
今日中環間西班牙餐廳聊聊天,飲飲酒。選了這間高貴典雅優美的餐廳餐廳分為室內和天台部份,室內環境優美典雅高貴。天台嘅部份感覺非常chill,能夠望到中環的夜景,加上天氣清涼,座在戶外舒服。餐廳設有set ,一個set每位$488。內有starter、warmup 、main 及Dessert。 ♟️Signature Tasting Menu ($488/ppl)♟️🥓TO START1.Ibérico Paletilla Ham 36-months伊比利亞火腿配上脆卜卜的番茄蓉蒜蓉包,火腿鹹鹹香香,配上番茄蓉,可以中和味道2.Barca Hamachi刺身肥美,食落非常鮮味,配上橄欖油和酸酸甜甜的醬汁,非常開胃3.Fresh Fine de Claire Oyster (2pcs) (+68)非常新鮮的蠔,食落帶有少少海水味且非常鮮甜。🥗TOWARM UP1.Signature Truffle & Cheese Bikini非常脆和鬆軟麵包,配上鹹香黑松露和芝士,有驚喜。2.Perfectly Pink-ish係西班牙蒜味蝦! 呢間算係我食過比較好食嘅勁好食的西班牙蒜味蝦,一來蝦肉非常鮮甜
🥓TO START
2.Barca Hamachi
非常新鮮的蠔,食落帶有少少海水味且非常鮮甜。
🥗TOWARM UP
非常脆和鬆軟麵包,配上鹹香黑松露和芝士,有驚喜。
2.Perfectly Pink-ish
係西班牙蒜味蝦! 呢間算係我食過比較好食嘅
勁好食的西班牙蒜味蝦,一來蝦肉非常鮮甜且非常彈牙,而且有濃濃的蝦膏味道,我好少連蝦頭一隻食,非常入味的蒜味蝦,大推!
🥘THE MAIN EVENT
1.QM Signature Suckling Pig
勁勁勁勁脆的豬皮,豬的分佈岩岩好,不會太肥,亦不偕太瘦,食落去非常軟嫩,油脂香十足。配上少量的蔬菜及薯仔,正正正。
2.Signature Seafood Paella Barcelona
暫時係我食過最好食的Paella。
一來飯的口感和乾濕度剛剛好,二來他的飯底好出色,濃濃的蝦膏絆味度,好香好鮮的海鮮味。配上不同的海鮮,有鮮甜的青口,啖啖肉的蜆肉及有口感的魷魚,最正都係佢既飯底。唔太食飯的我地,都清哂。
🍰A SWEET FINALE
1.Basque Burnt Cheesecake
最後仲有巴期克蛋糕,配上開胃甜甜酸酸的紅菲雪芭,為這餐畫上完美的句號。
整體而言,非常好食,一定推薦朋友前往。