2022-05-15
終於開返晚市堂食,好多野食其實都係餐廳食先有佢既原味,無論賣相擺盤定熱度味道都係。今日簡簡單單同屋企人出街食個晚餐,諗起好耐無食脆卜卜熱辣辣既小食,仲有滴滴下既越南咖啡,於是就揀左間食越南菜既。餐廳名叫「越男仔」,除左因為老闆係一個做越南菜既男仔之外(當時開店係男仔,而家十年過去都變成男人啦),亦都希望好似「譚仔」咁打響一個屬於香港人既招牌,諗起越南菜就會諗起「越男仔」呢種親民既感覺。又真係wor,我今晚就係想食越南野,就諗起附近有呢間。另外個「男」字拆開係「有田有力」,希望用唔同既食材努力研發多d菜式比大家試。所以餐廳裝修都幾有玩味,用好似香港路牌既字體寫左d港式搞笑真言。又不乏越南風既竹帽,仲有越南殖民地時期既馬賽克瓷磚,fusion得幾特別。唔知有冇人同我一樣,食越南泰國野都鍾意叫返杯龍眼冰?食炸野辣野要襯返返杯凍既甜野,但椰汁果d又怕肥同埋會越飲越渴,龍眼果種清甜就岩哂。呢度果杯因為係加埋花蜜同茶,唔好見佢咁深色,唔係死甜既,仲有好多龍眼肉落雨濕濕,屋企人就想點返杯熱野。越南咖啡非常signature,真係上枱係你面前慢慢滴咖啡渣聞落去好香,滴完用匙羹將咖啡同鍊奶層攪勻,個比例
咖啡渣聞落去好香,滴完用匙羹將咖啡同鍊奶層攪勻,個比例岩岩好,甜得黎又提昇到咖啡既甘香,更濃滑香醇,好飲
芝士蝦多士係呢度嘅名物,用左越式蝦餅加入港式既蝦多士既殼,所以係非常足料彈牙既蝦膠,入面包埋流心既芝士真係超邪惡 外面滿滿既白芝麻鋪係薄薄既脆多士,比傳統港式茶餐廳嘅蝦多士減少澱粉質,變相有更多蝦、更真材實料。
番茄湯酸酸地比較開胃,配全豬既配料就會覺得無咁膩。四寶分別係香茅豬扒、扎肉、豬頸肉條、炸豬肉絲,各有唔同口感。香茅豬扒最為驚豔,香茅醃料非常入味,就算真係蕃茄入面都唔會搶咗個味。
檬粉即使浸係湯入面耐左都唔會變得太腍,仲有爽而分明既口感,仲因為吸左番茄湯而變得惹味。
椰汁酸湯係呢度另一個招牌,都係出面搵唔到嘅味道。湯頭鹹鹹酸酸好惹味,加少少椰汁香而不膩。成鑊用火鍋連爐火上,涼涼地既晚上食就最好不過。
鑊仔菜仲會跟個飯或者豬仔包,豬仔包比想像中大個,烘至熱脆先上碟,浸落湯果度食都唔會太腍,吸湯一流
雞扒夠哂腍但唔算油,吸左椰汁既味道好夾 大蝦爽又大隻,仲好貼心咁用火槍稍微烤到帶少少焦,香氣四溢
餐廳而家做緊好多優惠,除左外賣有$1海南雞外,堂食就有飲品第二杯半價、精選菜式特價。我哋三人嗌左兩個主食一個小食,加埋嘢飲已經非常足夠,絕對係抵食之選。