2017-10-14
灣仔成日去,特意去灣仔覓食真係第一次, 好彩冇令我失望✨小編同屋企人一向鍾意食泰菜, 之前喺西貢食過一間泰國人開嘅小餐館,覺得好滿足, 所以今日專程來到新泰再食過!餐廳係樓上舖,要行一段小樓梯, 上到去被泰國風情包圍, 四周都有精緻嘅泰國擺設同裝飾, 細緻典雅, 燈光柔和, 令人放鬆心情享受美食。簡單至枱燈已花了不少心思, 令環境充滿情調, 好似去咗泰國resort咁🔆Menu 選擇多到眼花繚亂, 同屋企人揀咗陣決定嚟啲酸辣湯粉, 就叫左呢個冬陰功 海鮮金邊粉!金黃嘅湯底加上適量辣椒油在燈光下閃閃生輝, 未食已經流口水。湯底酸辣開胃,裏面十分足料, 微辣嘅湯底有十足香料, 加入了大量香茅,月桂葉,辣椒碎等等, 香味極濃,而且幾欣賞佢酸味平衡恰當, 開胃之餘唔會太酸, 掩蓋海鮮的鮮甜味。成碗粉裏面都有唔少海鮮, 有兩隻青口,幾嚿蝦仁,鮮魷魚片, 仲有啲蘑菇粒調味, 淡淡滿足。一間餐廳的功力重細節中可見一番, 冬陰公湯底固然是焦點之一,但話明係金邊粉,粉嘅質地同口感都好重要, 特別係我作為一個澱粉控, 更加有要求, 新泰嘅金邊粉唔單只爽口彈牙,咀嚼得耐啲仲有米香👍👍👍👍 讚!清曬成碗冬陰
清曬成碗冬陰功金邊粉冇難度😆
見好多食評推薦,一於試下! 見到個樣已經好嘩咗聲, 金黃色的咖哩上鋪滿炸軟殼蟹, 見到都飽。
好欣賞個軟法包夠新鮮, 外皮卜卜脆, 點滿咖哩放入口香味十足, 食得出咖喱裏面除咗有多種類嘅香料外仲加入咗唔少椰汁, 食到停唔到手,最後用包點清曬啲醬😆
咖哩裏面都有唔少配菜有大量青椒絲, 洋蔥條,原隻開邊辣椒(放心只有香味不太辣), 味道口感提升至另一層次。
臨走時屋企人已經問幾時再食😂 可見其吸引力, 下次一定要試佢啲甜品呀!