2016-09-12 3527 瀏覽
收工同事約食飯,喺openrice搵搵下就搵到呢間餐廳,門面細細,大約可招呼24人。入座前見到佢地有個3週年優惠,只要喺facebook 公開讚好及分享食物相片,就可以免費升級cappuccino或有甜品。今天一行3人,叫了2個單人餐連沙律,美國自然豬鞍配薯蓉扒蘋果 及 香煎比目魚脆炸大蝦配薯蓉燴雜菜。跟餐有湯或沙律,兩個餐都要湯,因為單點了凱撒沙律。今天的湯係芋頭忌廉湯,第一次飲,都幾好味和特別。兩個主菜的伴碟都好靚,薯蓉唔係creamy嗰個質地,仲有少少咬口,而且幾香薯仔味,都幾啱我。個美國自然豬鞍配薯蓉扒蘋果,好彩個豬鞍厚得嚟,又唔會好硬,不過又唔係太算好juicy,不過我都幾鍾意。輕輕煮過似菠蘿的蘋果,都幾有趣,唔鍾意煮過嘅生果嘅我,都叉咗兩舊食,另外,墊底的紫椰菜清清地,配返個豬鞍,正。香煎比目魚脆炸大蝦配薯蓉燴雜菜,份量就好似少咗啲,不過個魚皮香脆的,個炸蝦就一般啦,燴雜菜都一般般。最後送的甜品係木糠布甸,我覺得唔夠凍和唔夠硬身,不過味道還可以啦。PS:雖然安排入座的情況一般,不過我鍾意餐廳職員唔洗叫都自己會斟水的服務。

美式咖啡
美國自然豬鞍配薯蓉扒蘋果