2018-08-26 142 瀏覽
餐廳細細但幾好坐,多卡位,而且間隔夠高,坐得舒服。抬頭一望,燈罩都係用越南帽攞嚟裝飾,幾有心思喎。牆上貼左唔少標語,見到即刻笑左。以下幾樣菜式我地覺得幾好:咸檸沙冰咸檸七飮過,咸檸梳打都試過,但咸檸沙冰真係第一次飲了。咸檸同冰一齊打碎左,口感清爽,出奇好味,好有誠意,推介必試!我地每人叫左一杯,好大杯,好抵飲呀!牙車快(柚子 + 手撕雞 )$68係越南最出名的沙律,饀料有雞絲、柚子、菜絲同花生粒等等。沙律汁唔多,但各種配料各有其獨特口感,細細碟作為餐前小食,絕對開胃好味。招牌椒鹽軟殻蟹$108第一次食咁大隻軟殻蟹,比一般外面食開的大好多,真係有手掌咁大,冇花冇假的 king size ,啖啖肉。新鮮炸,新鮮食;欣賞佢墊底的菜絲吸走多餘的油,令表面夠乾身,但內裏又保留到蟹汁,唔會乾爭爭咁。但略嫌椒鹽味唔夠,如果重手少少便正了。海膽手撕雞檬紙卷3 件 (套餐小食 +$58)越南獨有的米紙卷,內饀有雞絲、菜絲、檬粉,再用米紙卷起,一般係點魚露食。之前在其他越南餐廳都食過。但呢間創新D,on top 加左海膽,又係另一種食法。米紙卷口味偏淡,加入左濃味的海膽,味道幾夾喎!海膽夠新鮮而且份量不少

牆上貼左唔少標語,見到即刻笑左。

以下幾樣菜式我地覺得幾好:

咸檸沙冰
我地每人叫左一杯,好大杯,好抵飲呀!
咸檸梳打  +牙車快

牙車快(柚子 + 手撕雞 )$68

招牌椒鹽軟殻蟹$108
椒鹽軟殻蟹

海膽手撕雞檬紙卷3 件 (套餐小食 +$58)
海膽夠新鮮而且份量不少,都幾抵食。

胡志明市蕃茄四寶湯檬 $88
濃濃的蕃茄湯底,加上片片蕃茄肉,酸酸甜甜好開胃。而四寶分別係扎肉、豬頸肉、脆豬肉、豬扒,D餸鋪滿成個碗面,認真誇張,食肉獸必點。底層係入味的檬粉,超大碗,我地兩個人 share 一碗都夠食。

胡志明市蕃茄四寶湯檬

咸檸梳打  +牙車快