2019-07-08
之前係台灣買左幾包老媽拌麵覺得好好食,知道佢係香港開實體店真係好期待,所以開左一陣我就拉埋個Friend一齊去食。.因為我地係星期六大約一點左右去到,撞正個個食lunch嘅時間,所以餐廳大排長龍。但一場黎到,唯有排下啦。排隊無得攞票,要真係係條隊入面排,排嘅途中都見前面有啲一家大細黎食,因為老友記等到腳攰所以走左,呢個有啲唔太方便食客。最後,因為前面有幾個組別嘅人走左,我等左半個鐘就有得入去食,算快?.一入去店員淨係擺低左個Menu,枱面上咩都無,水、餐具同餐巾都無,張枱仲有少少濕,好似上手食完無咩點清潔過就叫我地坐低。過一陣就有個店員拎住水同餐具過黎,手上仲有一盒紙巾,佢叫我同朋友一人抽一張當餐巾,我心諗會唔會係咁唉,算啦,都知佢地忙,我忍下。.個Menu上面有啲菜式有紅點,但無標示係咩意思,我就舉手問,原來係得紅點先有供應,咁都有成兩、三成菜式係無嘅,唔通因為新開?食緊嘅途中,我聽到另一位店員帶一枱客坐低,係有同佢地解釋只有紅點有供應,咁我當係帶我坐低個個一時唔記得左啦.我最後叫左葱油嫩雞拌麵、美人雞湯麵同滷百頁豆腐,三個都好一般。.葱油嫩雞拌麵嘅調味有啲怪,唔夠香,油益味好重,雞
葱油嫩雞拌麵嘅調味有啲怪,唔夠香,油益味好重,雞肉似係冰鮮雞柳,無嫩雞嘅感覺,而且個拌麵上枱嘅時候,已經凍凍地,更加唔好食。
所謂美人雞湯,就係清雞湯咁,本來味道就好淡,用黎做湯底一啲都唔適合,成碗麵清到好似白恰咁,枱面上又無任何調味品,好勉強食左大半碗我叫左刀削麵底,本身我幾鍾意食刀削麵,但佢呢到嘅刀削麵好硬,好似未煮透咁,not good! 呢碗嘅雞肉比頭先個嫩雞好少少,但都係無咩味。
呢到嘅滷水百頁豆腐有啲奇怪,佢個種係甜滷水,姐係瑞士雞翼個隻味,而且上碟嘅時候係好熱身,同平時食開嘅滷水豆腐係兩回事,我地食左一兩塊就無食嚕
總括,呢間野名過於實,價錢唔平唔抵食,我寧願買佢包麵自己返去煮仲好食,唔會再去。