2022-09-27 176 瀏覽
本身住香港區,我個朋友極力推薦明廚,呢個朋友非常腌尖介紹得嘅一定有啲料到。老實講我不嬲都好怕去小炒大排檔,因為全部都用垃圾袋做枱布,坐膠櫈又冇得挨。不過呢一間真係有驚喜,雖然位置唔大但係環境非常乾淨,用白枱布,張凳仲有得嗌添啱晒我。一坐低個夥計就介紹佢哋嘅名菜,我個心笑出嚟呢間咁嘅餐廳都會有名菜佢就指咗張枱墊介紹我食涼拌花甲,鹽焗花螺同埋油浸筍殼魚,又話乜嘢水耕菜。不過呢幾樣嘢我都冇喺去過啲大排檔度食過。真係有驚喜啲花甲一啲沙都冇,味道好醒胃,有少少辣送啤酒一流。鹽焗花螺,呢個仲犀利唔知道點樣搵到啲咁大粒嘅花螺,我都冇喺街市度見過咁大粒嘅何況喺食肆。鹽焗真係好好味因為保留左海鮮嘅味道咁大粒又唔會韌有咬口幾好味,真係覺得好神奇。筍殼魚亦都做得好出色,出邊卜卜脆入邊就好滑好鮮甜。佢哋話唔係間間都有游水嘅筍殼魚食。真定假我就唔知啦但係我見到佢真係喺出邊有幾條活魚喺度。夥計仲幫我開埋條魚,啲服務態度我從未試過喺第二間大排檔度遇到咁好。水耕菜夥計話香港種值,有機唔化學肥料,食落我覺得同一般出邊食開嘅菜冇乜太大分別佢話健康啲心理上覺得好啲囉。不過我都未聽過食肆有得嗌水耕菜。下次一定會再嚟希望香港區

下次一定會再嚟希望香港區都會有呢啲咁出色嘅海鮮小炒
鹽焗花螺