2022-02-27 510 瀏覽
今次想品評下有香港Pizza屆大佬之稱嘅Mother of Pizzas🍕相信大家都見過唔少網民大推呢間餐廳,心郁郁想去朝聖一次,而我都唔例外,但一試過後就知中伏了🥲🌟有晚市堂食嗰陣長期排長龍,建議提早book位,入座後起計75分鐘後交台,因為長期滿座所以上菜速度都慢,導致用餐時間較短,如果想慢慢chill同朋友吹水嘅就唔係咁啱了😞🌟餐廳裝修頗Vintage,以黑色同木啡色為主調,場內環境偏暗,幾有情調,打卡一流👍🏼🌟餐廳主打義大利拿坡里傳統薄餅,size有13寸同18寸(超大份😂),toppings有分一款同half half。薄餅製作過程非常講究,每個薄餅都係全人手製作,麵糰需要經過48小時發酵,再放入800度嘅烤爐烤,所以食落唔會好濟✅麵糰必須受用Type 00/0高蛋白麵粉🍕番茄醬係San Marzano番茄嘅鮮榨醬汁,無添加味精🍅非常欣賞佢地對披薩品質嘅執著👍🏼我地4個女仔根據網民嘅推薦嗌左1個18寸pizza,1個意粉同手工啤🍺滿心期待去試,但係....💁🏻‍♀️18‘ half half My Parma & Meat de Carvemen $228一個pizza有6塊,

一個pizza有6塊,每塊都大過隻手掌,份量十足👍🏼薄餅餅底偏硬,硬到有啲唔係幾咬到,部份位置好燶,燶到苦苦地😢Toppins材料非常充足,尤其是My Parma個part,啲ham同火箭菜舖滿曬成part薄餅,所以好鹹。以為肉丸pepperoni嗰part會冇咁鹹,點知都係差唔多,整體而言係典型嘅高血壓餐😥可能我地食慣香港嘅pizza所以接受唔到呢種口味啦🤧

💁🏻‍♀️義大利肉丸肉醬意粉 $158
意粉口感偏淋,唔太煙韌,番茄肉醬味唔太突出,淨係食到肉丸嘅鹹味🥲

💁🏻‍♀️各款手工啤酒🍻
呢間係我地試過嘅手工啤之中最苦嘅一間,苦到好難入口,飲完啲苦澀味一直停留係口腔內久久不散,啲苦味cover曬啲果味,我地飲幾啖就放棄了🤧

👻整體而言,期望越大,失望越大,餐廳食物勝在份量夠多,用料豐富,但實在太鹹了,冇網上講到咁好食,唔太worth queuing😵

😍整體評分
味道:🌟🌟