2024-07-22 1199 瀏覽
香港潮州菜一向唔少,我就覺得正宗味道最重要,一睇Menu已經知呢度菜式夠哂傳統,決定入去試下🤤鵝三寶鵝肝真係食到入口即化嘅感覺,比起法國鵝肝更勝一籌,嗰種滑嫩同幼細質感並唔係粉粉哋,可見呢度嘅師傅手藝爐火純青。另外,佢哋嘅鵝腸肥膏刮得幾乾淨,最啱我呢啲減緊肥嘅美女☝️梅汁鱔球梅汁甜甜酸酸十分開胃,均勻地鋪蓋住肥美彈牙嘅白鱔球上,食落口感層次豐富,更難能可貴嘅係鱔球嘅骨頭處理得特別乾淨,即使唔太中意食魚驚多骨嘅朋友都可以輕鬆品嚐到👍👍👍咸菜胡椒浸台山蠔呢道菜將咸菜嘅鹹香同肥美鮮甜嘅台山蠔完美融合,湯汁飲落醇厚濃郁,台山蠔大大粒堪稱大滿足。青橄欖海螺湯橄欖味道清新,海螺味突出同時充滿鹹鮮味,湯頭十分夠味,清得嚟飲得出火喉。芥蘭粒菜甫炒棵條鑊氣絕對有保證,芥蘭特別用咗切粒嘅方式配合飯炒至粒粒分明,唔食芥蘭嘅我都覺得咁樣煮法唔會苦,加上餐廳特製嘅辣椒醬一齊食,更加惹味。十分推薦大家嚟太子呢間傳統潮州菜館試試,包你覺得正宗,記得睇定menu,有啲特別嘅菜式要提早預訂㗎!

鵝三寶

梅汁鱔球