2019-12-07
今日是第一天天氣轉冷,除了大家經常吃的火煱之外,今晚我們就選擇了我的最愛之一本拉麵🍜。鋪頭的裝修設計充滿日本風味,尤其是那長長的拉麵枱!豬骨湯拉麵就成日食,雞白湯拉麵就是第一次!極濃雞白湯拉麵絕對係必點之一,湯底是用了日本赤雞,鰹魚同素菜熬制,入囗雞味濃郁鮮甜,而且黏口好濃,令我諗起美人鍋😋。至於配料有兩件慢煮雞肉、一片叉燒及半隻溏心蛋,重有重有炸得脆脆的牛蒡, 點在雞湯上面更為入味。我朋友今次點了黑蒜油拉麵,湯底是由秘製黑蒜醬油混合鰹魚熬製而成。拉麵嘅上枱時已經聞到濃濃黑蒜油香味,每根麵條都可吸盡醬油精華!唔油膩之餘仲其實幾清。配料都是非常闊綽有雞肉片、叉燒、溏心蛋,仲有牛蒡同埋黑木耳😍。另外我們還點了餃子🥟餃子真的不令我失望。炸得非常香脆,放了20分鐘還是脆,而且餡料非常足!絕對對得起其價錢。因為冬天都係是要儲多啲能量,因此再點了二條串🔥。分別係雞軟骨串同埋秋葵串,燒得剛剛好亦都好入味🤩店員仲送咗兩粒日本缺餅俾我哋作為甜品🍮非常加分!
店員仲送咗兩粒日本缺餅俾我哋作為甜品🍮非常加分!