放假去咗荃灣行街,喺海之戀發現有「SOYmart by 豆乳狂人」。佢之前係沙田河畔嘅名物,但原來喺第度開咗分店,規模仲要勁大👍,有成個廠房同好多機器。荃灣店設有堂食區,座位數量都唔少,不過依然一位難求,人氣極高😳。座位唔係排列得好整齊、務求坐到最多人嗰種,反而係比較隨意,有齊普通枱、吧枱、梳化同打卡位。但由於係自助模式,所以大家食完記得要自己收拾啊🙏🏻。餐廳除咗主打豆乳飲品同甜品,亦有售賣多款小食同粢飯,所以喺度絕對可以食得飽,哈哈😛。食物即叫即整,🔥熱辣辣送上,而且又大大份。我哋要咗兩枝豆乳🥛,分別係原味6°輕豆乳($22)同燕麥豆乳($26)。店舖強調佢哋嘅出品係豆乳,而唔係豆漿;皆因同佢哋採用日本熟漿技術有關,能夠將黃豆嘅所有精華完全萃取,所以豆乳口感濃厚,即係比較杰身。大部份產品都係無糖或少糖,如果有需要,可額外向店員拎糖漿,不過我認為低糖健康正正係佢哋嘅賣點。其中一款加咗燕麥,飲落多一浸香氣同多一層口感,或許比原味易入口。超煙韌豆花($42),呢款豆腐花有凍熱可選,我要咗凍,如果夏天食定可消暑。佢所指嘅超煙韌,即包含多種Q彈配料,如珍珠、芋圓同小丸子等🍡,佢哋全部都好好嚼。
燕麥豆乳
超煙韌豆花
超煙韌豆花($42),呢款豆腐花有凍熱可選,我要咗凍,如果夏天食定可消暑。佢所指嘅超煙韌,即包含多種Q彈配料,如珍珠芋圓小丸子等🍡,佢哋全部都好好嚼。豆腐花唔似傳統荳品舖或零售盒裝嗰啲咁薄滑,不過都唔粗糙,況且荳香更濃郁。佢本身應該都無乜落糖,主要靠配料同奶蓋提升滋味。
GOLD純度鹹蛋黃MINI豆卜
GOLD純度鹹蛋黃MINI豆卜($38),雖然豆卜話係迷你,但其實只係冇打邊爐嗰啲咁巨型。小食份量好多💛,我諗豆卜有成廿幾粒。每粒均炸至金黃酥脆,感覺唔油膩,亦絕非翻炸。由於用上鹹蛋黃調味🍳,食落鹹香味濃,但唔重口味,好似零食咁。
和風七味脆皮木棉豆腐
和風七味脆皮木棉豆腐($32),我誤會咗木棉豆腐係百頁豆腐🙈,佢其實只係最普通嘅軟豆腐,即我上述講嘅盒裝豆腐質感。炸皮又薄又鬆,包裹嫩滑豆腐,再灑上七味粉,甚為香口,亦有啲似酒樓食到嘅金磚豆腐。
牛油果鰻魚玉子粢飯
牛油果鰻魚玉子粢飯($55),🍙栥飯必定係飽肚之選,糯米可轉十六穀米,營養價值更高。粢飯有四款口味揀,我要嘅呢款餡料包括牛油果🥑、鰻魚🐟、肉鬆、玉子、青瓜絲、鰻魚汁同油炸鬼等,相當豐富。粢飯好多餸,但就唔係好夠汁,所以整體偏乾身,加上係糯米,食到後段有啲滯。
總括嚟講,豆乳強人無因為擴大咗經營,而影響食物品質。佢無論食材、製作以至包裝都一絲不苟,飲品樽同甜品碗都好適合環保重用。題外話,小店仲設計咗吉祥物公仔👦🏻,好可愛。
燕麥豆乳
超煙韌豆花