2017-10-07
今日晚餐又沒頭緒, 男友突然提議吃自助餐, 本以為是說笑, 但他竟一臉認真說沒有問題, 還著我打電話訂座。太好了!還有位呢! (感覺7時半8時好像比較容易訂檯呢!大概是有人提早埋單吧!) 我倆大約8時半到達餐廳, 今次的座位安排在落地玻璃旁, 而且距離食物區不是太遠, 很滿意! 繞場一周, 發覺菜式跟上次的大致相近, 也不是壞事, 只要好味就好!凍海鮮有蝦, 龍蝦拑, 青口, 螺, 小龍蝦, 龍蝦和蟹腳。龍蝦今次不夠鮮甜, 普通吧!蟹腳依舊不錯, 又粗又富海水味!和食區區只有刺身和冷麵, 其實能多一點選擇會更吸引呢!刺身有三文魚, 北海道帶子和八爪魚等幾款, 三文魚稍欠肥美和不夠鮮; 北海道帶子不錯! 大粒厚肉又鮮甜, 絕對值得encore!(坊間提供帶子的酒店自助餐其實不多) 帶子實在無可挑剔, 不過每次取帶子師傅都只給一粒, 有點吝嗇呢!直到開口要求, 師傅才不情願地多切一片。這點要改善呢!我可不想每次特意出去拿一片回來吃。熱葷區有菜心炒牛肉, 香菇白汁闊條麵, 燒乳鴿, 海南雞飯, 清蒸海斑, 咖哩魚, 煎鵝肝, 蟹粥, 喇沙, 椰子雞燉湯, 燒肉眼扒, 燒羊架, 葡汁焗海螺,
熱葷區有菜心炒牛肉, 香菇白汁闊條麵, 燒乳鴿, 海南雞飯, 清蒸海斑, 咖哩魚, 煎鵝肝, 蟹粥, 喇沙, 椰子雞燉湯, 燒肉眼扒, 燒羊架, 葡汁焗海螺, 泰式肉碎炒飯, 泰式炒青口, 章魚燒, 薄餅, 咖哩羊肉, 印度烤雞, 雞心豆咖哩, 炸素菜角和印度薄餅等。
特別喜愛這兒的燒牛扒, 不會有太多肥油, 生熟程度剛好, 肉質結實有咬口, 但完全不韌, 牛味濃, 美味
章魚燒夠熱, 外層微香脆, 粉漿不會太黏口, 配上燒汁一流, 如果可以再多點沙律醬就更完美!
薄餅有三種味道, 最美味的仍是雜菌, 餅底較另外兩款薄, 脆中帶點煙韌多吃兩件都不會膩。如果愛軟綿綿的口感, 就建議選蕃茄口味的。
泰式炒青口夠惹味!有點像冬陰公的味道, 不錯! 炸素菜角不會太油膩, 調味做得不錯! 蟹粥很綿, 有微微蟹鮮味, 加點蔥和脆花生粒更香呢!
葡汁焗海螺外層炸得香脆, 葡汁味道不錯! 雞心豆咖哩本以為平平無奇, 但原來很有驚喜, 豆很焾, 咖哩雖只有微辣, 但不失惹味。
印度烤雞今次麻麻呢!沒上次的惹味, 且味道帶酸, 很奇怪。菜心炒牛肉普普通通沒特別, 香菇白汁闊條麵很creamy, 但比較油膩, 而且調味有點淡, 一般般吧!
好! 鹹點吃到半飽後, 就開始吃甜品。今次的甜品款式跟上次的差不多, 不是說味道差, 但酒店如能定期轉換款式, 相信會令食客更有新鮮感呢!
榴槤系列有榴槤芝士蛋糕, 榴槤咖啡卷, 班蘭榴槤千層蛋糕, 炸貓山王榴槤肉和榴槤撻; 榴槤芝士蛋糕有淡淡的榴槤味和芝士味, 不會太膩, 不錯!
榴槤咖啡卷的咖啡和榴槤味好夾, 咖啡香滲雜著清甜榴槤味道; 班蘭榴槤千層蛋糕都好好味, 混了榴槤後, 班蘭味道似乎更香更濃呢!
榴槤撻外皮鬆化, 餡不會太甜, 不錯! 炸貓山王榴槤肉外型有點像越南春卷, 但外層太油膩和不夠脆, 甚至韌, 令人有點失望, 還好內裡的榴槤肉味道清甜, 尚算補回少許分數。
整體而言, 它大部分榴槤甜品都很出色!
非榴槤甜品有芝麻蛋糕卷, 草莓橄欖油蛋糕卷, 荔枝果凍, 抹茶朱古力蛋糕, 抹茶撻, 芒果千層蛋糕, 月餅 (你沒看錯! 我真的看見一件件1/8大小的月餅放在甜品盤上當甜點)和朱古力茉莉花蛋糕。
芝麻蛋糕卷有驚喜! 黑芝麻味極香極濃, 蛋糕卷很軟綿, 又不會太甜, 好好味。
別看草莓橄欖油蛋糕卷普普通通, 蛋糕口感軟綿濕潤, 加上薄薄的忌廉和草莓粒, 不會太甜膩, 有時簡單也可以做得很出色!
芒果千層蛋糕芒果味濃, 甜中帶點微酸, 清新開胃, 不錯不錯!
相較之下, 荔枝果凍和抹茶朱古力蛋糕顯然較為失色。荔枝果凍太甜了, 荔枝味又不是很突出; 抹茶朱古力蛋糕相反, 抹茶味過濃, 有點蓋過朱古力的味道, 普通吧!
今次再訪, 有部分美味菜式雖不見了, 但其他食物的味道和水準大致都能保持, 伏位不算太多, 很不容易喔! 而且食物會不斷refill, 所以晚了來到都不怕沒選擇。環境方面令人滿意, 周遭不會太嘈吵, 用餐都很舒適。
不過對比上次, 今次感覺侍應們稍微欠效率, 試過吃完好幾個碟子久久都沒人清理, 差點沒空間放食物, 要自己主動舉手才有人理會, (但這晚不是滿座的)。建議餐廳在服務上要注意一下, 因為客人選擇在酒店進餐, 除了注重食物質素和環境外, 對服務都有一定要求, 期望下次能享受更優質的服務呢!
綜合各方面, 雖然有點不足之處, 但整體還是值得推薦給朋友 (特別是榴槤粉絲)的酒店自助餐。