2024-09-03 0 瀏覽
呢次去咗羲和試佢哋嘅馳名烤鴨,點咗個半套,仲加咗幾款小菜,味道真係冇得頂,令人回味無窮。首先,一定要推薦呢個羲和馳名烤鴨,上枱嘅時候,鴨皮晶瑩剔透,充滿光澤,一睇就知燒得夠火候,鴨肉切得厚薄適中。烤鴨有三種食法,配搭三個唔同嘅部位,枱面上有清楚嘅教學教人點樣先係最正宗。胸皮係全隻鴨最香酥的位置,蘸藍莓醬再蘸爆炸糖再放入口入面,好似識跳舞咁。鴨胸肉皮脆肉嫩,就咁蘸黃芥未已經非常美味。鴨腿肉是全隻鴨嘅精華所在,包薄餅並加入青瓜條和京蔥絲好好食。🦆另外我哋亦都點咗松露蝦球伊麵。松露醬嘅香氣濃郁,蝦球煮得剛剛好,保留咗蝦嘅彈牙口感,仲有少少嘅鮮甜味。伊麵吸收咗松露醬同蝦汁嘅味道,入口彈牙又美味。🍤