2024-07-29
位於觀塘嘅呢間台灣料理餐廳,讓人彷彿一踏進店門就被傳統台式氛圍所包圍。行入店舖,映入眼簾嘅係充滿懷舊風情嘅佈置,由天花板垂下既燈飾,到牆壁上懸掛嘅各式台灣特色裝飾品,無一不透露著濃濃的台式風味。來到用餐區域,更感受到服務人員嘅嘅熱情款待。。即使在晚餐時段人聲鼎沸,佢哋依然保持專業嘅服務態度,確保每位客人都能享受到貼心周到嘅用餐體驗。而今晚嘅用餐之旅,更係讓我驚喜連連。首先上桌係一人火鍋,鍋底係一道濃郁嘅胡椒湯,裡面包括有不同新鮮蔬菜、燕餃、鱈魚丸、豬肉丸同花枝丸。每一種食材都新鮮可口,加上湯頭嘅醇厚滋味,讓人忍不住一口接一口地品嘗著。隨後,我們試咗佢嘅牛後腿肉片。肉質肥嫩多汁,配上與之相襯嘅冬粉,口感香甜醇厚,讓人難以忘懷。緊接著,我們仲叫咗份牛根牛𦟌台灣粗麵。麵條粗實彈牙,伴隨著醇厚的湯頭及豐富嘅配料,讓人彷彿置身於台灣小街巷中,品嘗著最地道嘅台式美食。除了主菜之外,我們仲嗌咗兩樣小食。首先係鹽酥雞,外酥內嫩,鹹香可口;緊接著係炸蕃薯條,酥脆入口,帶著一絲甜味,頗有特色。飲品方面,我們嗌咗珍珠奶綠和白桃烏龍茶。珍珠奶綠濃郁幼滑,恰到好處嘅甜度讓人回味無窮;而白桃烏龍茶則清新醇厚,別具
飲品方面,我們嗌咗珍珠奶綠和白桃烏龍茶。珍珠奶綠濃郁幼滑,恰到好處嘅甜度讓人回味無窮;而白桃烏龍茶則清新醇厚,別具台灣風情。