📍段純貞呢間主打食台式牛肉麵嘅台灣過江龍店🐉喺香港已經有四五間分店la~見網上d評語都唔錯,所以一直都好想去試😍最近終於有機會到訪香港第一間分店——荃灣西分店✌🏻🍅燉蕃茄腱心牛肉麵 $92✨湯底:原味牛肉麵平時就食得多,所以今次想試吓特別d嘅蕃茄紅燒牛骨湯底😚湯底味道濃厚,蕃茄酸味好重,唔係平時甜甜哋嗰d,夠晒天然🫶🏻而且仲會有少少辣,食落更開胃~𣎴過牛味比蕃茄紅燒味蓋過,唔夠突出,而且味道偏鹹,食完會有d口渴💦✨手工麵:麵條口感煙韌彈牙,厚薄𣎴均,所以每一條都可以掛到好多湯汁,入口充滿蕃茄香味,而麵條亦可中和湯底嘅鹹味,兩樣互相配合,真係最佳組合呀🥰⚠️唔好掛住打卡,要快d食,否則麵條吸湯變軟就超級難食😵(阿妹嗰碗出咗事😑)✨牛腱肉:一碗都有三至四大嚿肉,份量十足👍🏻牛肉油脂均勻,唔會好肥,食落軟腍腍,超級滑嫩,而且仲有輕微入口即溶嘅感覺,真心好正💗加埋牛筋膠質彈牙嘅口感,牛肉絕對係呢碗麵嘅亮點呀🌟必食‼️‼️🐔燉濃湯雞麵 $88✨湯底:除咗牛肉麵之外,呢個都係麵店推薦之選,梗係要試吓la~湯底用咗60公斤雞骨,經過30小時慢煮熬製🤩入口充滿濃郁嘅雞香味,而味道亦比牛肉湯較為鮮甜清淡,所以
📍段純貞

🍅燉蕃茄腱心牛肉麵 $92
燉蕃茄腱心牛肉麵

🐔燉濃湯雞麵 $88
✨湯底:除咗牛肉麵之外,呢個都係麵店推薦之選,梗係要試吓la~湯底用咗60公斤雞骨,經過30小時慢煮熬製🤩入口充滿濃郁嘅雞香味,而味道亦比牛肉湯較為鮮甜清淡,所以飲落好舒服😌雞肉嘅精華全部喺晒個湯到,真係唔飲唔得💓
燉濃湯雞麵

✨細麵:麵條較為幼身,入口非常順滑,同樣可以掛到湯,𣎴過就比較少🥲口感方面亦冇乜特別,個人認為細麵在手工麵比較下較為失色,但係雞湯係咪應該同細麵夾d?🤔

✨雞肉:隻雞髀分開為上髀同下髀兩嚿,都幾大隻吓😬肉質鮮嫩,而且超級滑,啖啖肉咁真係好滿足呀💕絕對唔比牛肉失色,唔怪之得有人會特登淨係去食雞麵la😉

🧋胚芽珍珠奶茶 $32
第一次食胚芽,估唔到又幾好味🤭奶茶味道雖然偏奶,但茶香味冇被蓋過,入口甘醇,不會過甜,加埋胚芽嘅麥香,令味道更有層次💗唯美中𣎴足嘅係珍珠口感較綿,唔係好煙靭彈牙🥺

🍯桂花蜜酸梅湯 $28
呢杯係期間限定㗎~佢話係台灣獨門秘方,講到咁勁,忍唔住嗌咗杯嚟試😝酸梅湯有清熱解毒消暑嘅功效,感覺都會健康d😂酸梅味道香濃,而桂花份量尚多,可惜桂花味偏淡,完全唔突出😢

🥛荔枝乳酸飲料 $30
本身期望唔高,但飲落都唔錯,荔枝香唔會好假,甜度亦適中,正常水準👌🏻

總括嚟講,食物質素高,尤其係牛腱肉真係好有驚喜呀❣️𣎴過由於店舖嘅面積唔算好大,所以每張枱之間會比較迫,卡位嘅數量亦較少,可能會坐得唔係幾舒服😣但係有好嘢食就咩都冇所謂la😜🤭下次去試埋拌麵先~

評分(最多5粒⭐️,✨為0.5)
❣️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
❣️環境:⭐️⭐️✨