2009-04-14 2 瀏覽
我以前都同同事去幫襯過幾次,一向都覺得佢地啲點心水準不俗,雖然價錢屬中位,但都會成日心思思想再幫襯。今日抽到時間陪媽咪去飲吓茶,一於再去大圍的江南美廚,點知質素低、服務差,食到一肚氣。我們二人點了三個點心及一碗上海排骨菜飯,點心包括 1. 鮮蝦腐皮卷、2.蒸鳳爪,3.馳名流包。先說不過不失的 ------1. 鮮蝦腐皮卷:皮脆,蝦肉也爽口,但餡料少,真的名符其實「腐皮卷」,得塊腐皮。2. 蒸鳳爪:蒸到腍 pat pat,一夾就跌了一忽出來,好似腐屍 味道一般。3. 馳名流包:「沙」的確是有流,但係個包有陣強烈「油膉味」(油過期發出的一陣油臭 味),咁都仲用來整包,離諳 。4. 排骨菜飯:賣相幾靚,有小棠菜粒同火腿粒,心諗呢個應該無問題喇呱....點知.....唉﹗啲飯十足十隔了三夜先攞去炒...硬到「梗」胃,而且既無飯香,又無菜香,肉香更加唔駛諗,碗飯仲要只得微溫。塊排骨都係凍嘅,好似炸起好耐,同樣死實、乾硬、無味。可能大家會諗係咪冷氣吹凍咗....梗係唔係啦...差唔多食完先去開冷氣,一開就漏水,仲要係開水喉咁漏法,弄濕了和我們搭檯的年輕媽媽。都事未完,年輕媽媽投訴,
先說不過不失的 ------
味道一般。

可能大家會諗係咪冷氣吹凍咗....梗係唔係啦...差唔多食完先去開冷氣,一開就漏水,仲要係開水喉咁漏法,弄濕了和我們搭檯的年輕媽媽。都事未完,年輕媽媽投訴,侍應就一個推一個,猛話:「等陣、等陣」,之後梗係一去無回頭。直至一位侍應熄冷氣,再找部長部長就死賴、猛罵侍應:「都話咗唔好開冷氣....」然後幫我們的搭檯客換檯。猝次攪到個侍應勁慶,發脾氣話部長亂鬧人,此時部長又唔認,仲怒睥個侍應
我和媽咪見到咁嘅狀況都是埋單算了,我去俾錢時竟是 $ 127 大洋,俾$130,心想真$3 都唔想俾。出咗門口覺得唔對路,無理由 $130 咁貴,於是乎返轉頭 check 單,竟然發現他們將搭檯的年輕媽媽點嘅小籠包 ($25 ) 都入錯落去我們的單上,叫佢地更正,部長叫收銀改翻單,收銀又問長問短問點改,小心點係好,但好歹都要同個客 say sorry 先,吓嘩?﹗等到佢改完、退錢,理論上一個 $25 大洋的點心連加一,係咪應該退番 $27.5 大洋?對渡住,唔係,佢話你張單應該係 $100 大洋,所以頭先收 $127,宜家只退 $27....又再被強搶﹗﹗
你話係咪好激氣?

2009-04-14
  • 無....除非你想受氣同俾水「霖」