2024-10-19
路過位於荔枝角的「老荔冰室」完全被門口的閃光大招牌,戲棚元素大掛牌吸引住,唔知以為去咗80年代夜總會門口,真係好鬼正,入到店內的龍鳳牆,又好似去咗酒樓擺酒咁,又見到曾灶財嗰手字,我嘅年代返晒嚟🤣食物方面就以香港人的最愛茶餐廳食物為主,例如沙嗲牛肉公仔麵、叉燒蛋飯、炸雞髀、凍華田、雜果賓治等等,連近期超人氣以熱香餅做主題,餐廳再配上炒蛋和沙嗲牛肉,真係創意無限▪️老荔常餐 $ 63✨沙嗲牛肉煎蛋公仔麵經典口味,沙嗲牛份量超多、味道偏甜、有少少麻辣味,適合公仔麵一齊食非常惹味,仲有兩隻流心太陽蛋,更加滋味✨滑蛋叉燒飯 $ 76港人必愛,叉燒軟腍夠味,配上炒得香滑的滑蛋,淋上帶甜美的豉油,撈一口白飯,就是最簡單的美味✨金沙朱古力流心西多士 $ 38邪惡超甜蜜之選,西多士炸得香脆,中間佈滿金莎朱古力留心醬,面層再加上超厚的金莎朱古力脆脆,朱古力控大愛✨沙嗲牛炒蛋熱香餅漢堡 $ 38近期大熱美食,熱香餅漢堡,熱香餅蛋味濃,即叫即做,配合沙嗲牛,炒滑蛋原來味道咁夾,再加糖漿更加好食✨生炸雞脾 $ 34大雞髀即叫即炸,雞皮外層炸得超級酥脆,調味粉有少少像孜然粉的味道,好惹味,而且肉質幾嫩滑而且夠入味✨
▪️老荔常餐 $ 63
✨沙嗲牛肉煎蛋公仔麵
✨滑蛋叉燒飯 $ 76
✨金沙朱古力流心西多士 $ 38
✨沙嗲牛炒蛋熱香餅漢堡 $ 38
✨生炸雞脾 $ 34
✨阿華田脆脆火山 + $ 8
茶餐廳我最鍾意飲阿華田,這杯再加上脆脆的阿華田碎,味道特別香濃
✨凍雜果賓治 + $ 8
不知道有幾耐茶餐廳見過呢個飲品,大量罐頭水果,加上梳打水紅糖漿,就是一杯小時候最愛的雜果賓治