Zen by TERA由法國藍帶廚師主理嘅Tera,前排喺沙田新城市廣場開左一間和洋料理cafe,店舖走日式風格木系裝潢,主打白咖哩烏冬同甜品,咁吸引當然要黎試一試‼️- 吉列大蝦白咖哩烏冬薯蓉加上忌廉混合,再配上日式咖哩嘅稻庭烏冬,薯蓉口感極濃厚忌廉不膩,撈勻後同咖哩嘅味道出奇地夾,而且烏冬夠彈牙好惹味,大蝦仲有四隻絕對抵食,推介👍🏻- 蒲燒鰻魚丼飯鰻魚夠厚,肉汁鮮嫩,蒲燒汁夠濃味,份量夠慷慨,拍得住去日本旅行食嘅質素- 白桃伯爵茶窩夫窩夫極重蛋香味,伯爵茶醬濃而不澀,伴碟有新鮮白桃果肉、忌廉、餅乾碎,白桃的清甜平衡了伯爵茶的甘香- 抹茶蛋白卷賣相精緻,質地濕潤有彈性且入口鬆軟,抹茶味夠回甘,配上一串白玉小丸子好可愛🍡- 豆腐花咖啡好好飲,唔會中伏嘅一杯飲品,就係豆腐花+latte(真係有豆腐花喺裡面!)其實係可以想像到嘅味道😛- Espresso Tonic用上nutty豆子,正常發揮啱我口味Total $383
Zen by TERA

- 吉列大蝦白咖哩烏冬

- 蒲燒鰻魚丼飯

- 白桃伯爵茶窩夫

- 抹茶蛋白卷

- 豆腐花咖啡

- Espresso Tonic
用上nutty豆子,正常發揮啱我口味

Total $383

2024-10-07