2023-07-23 1333 瀏覽
#港女覓食到灣仔每年友人的生日🎂,都會花光心機去睇下有咩靚餐廳🍴去幫對方慶祝生日~想有驚喜,有儀式感又有靚景,可以諗試下呢間餐廳😍餐廳位於30樓,一上去就望到個城景啦。如果訂枱嘅時候可以嘗試要求坐窗邊高枱位置,咁就可以睇住個靚景食飯🤤 因為友人懷了兔寶寶👶🏻所以餐廳安排左下層圓枱位置比我地坐,但係景觀沒有30樓咁開揚有落地玻璃。餐牌&職員都係全英文為主🤣通常一坐低就會問你飲咩水✨蒸餾水/有氣水/過濾水反正啲水都要俾錢,咁就試下有氣的水啦😂 $55 (唔算貴,之前有西餐廳連埋+1要過$100),佢地嘅氣泡水唔算好多氣,都幾好飲😆✨點完餐都會有酸種麵包作為餐前小食🍞麵包食落煙韌,配以橄欖油和黑醋,傾下計眨吓眼就食晒✨M.M.M meatballs $120食意大利菜總會諗起意大利肉丸😂佢地意大利肉丸係由豬肉加牛肉製成再配蕃茄汁。食落好香肉味而且同酸甜嘅蕃茄汁好夾。 個人認為加埋Tabasco一齊食會令肉丸嘅味道昇華。✨Carabineros Tagliolini $480西班牙紅蝦意大利粉,隻紅蝦大隻而且蝦頭有蝦膏,意粉食落彈牙,個蕃茄汁可以掛到係意粉上面。食完埋單先睇到個價錢😂 叫嘅時候
#港女覓食到灣仔

想有驚喜,有儀式感又有靚景,可以諗試下呢間餐廳😍

餐牌&職員都係全英文為主🤣

通常一坐低就會問你飲咩水
✨蒸餾水/有氣水/過濾水

✨點完餐都會有酸種麵包作為餐前小食🍞
麵包食落煙韌,配以橄欖油和黑醋,傾下計眨吓眼就食晒

✨M.M.M meatballs $120
食意大利菜總會諗起意大利肉丸😂

✨Carabineros Tagliolini $480

食完埋單先睇到個價錢😂 叫嘅時候淨係諗住叫D signature,點知係咁貴嘅🙈 下次唔會再俾紅蝦菜式吸引到了。呢道菜價錢有點貴,我會想將呢個價錢點其他菜式。

✨The Butcher’s Cut $380
二人份量嘅牛腹肉,餐廳知道友人懷孕🤰🏼都好樂意幫我地烤成2份唔同熟度嘅牛🥩分別係medium rare & well done. 火候控制得啱啱好。牛嘅油香可以跟伴上的火箭菜和車厘茄中和一下。值得一試。

✨A Grand Tiramisu $140
一入口陣芝士奶香味,聞落好香滑,食落入口即溶,質感軟身滑滑的口感,咖啡酒嘅苦澀味恰到好處。而且不太甜,會令人想繼續一啖接一啖食落去🤤

如果你要自備蛋糕,餐廳會收取額外切餅費的。你可以預早係落booking時告知餐廳在甜品碟上寫上Happy Birthday🎂

如果係慶祝生日,餐廳職員會喺上甜品嘅時候圍住你張枱,拍住手同你唱生日歌。另外亦都有一張即影即有送俾你& 餐廳$100 coupon俾你下次用。

呢間餐廳用嚟慶祝生日,或者周年紀念日,氣氛感十足,包你/另一半滿意🥳

✨總結
人均消費💸:$625/1人
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
份量:🌕🌕🌕🌑🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
質素:🌕🌕🌕🌕🌑

🍴 Pirata (灣仔)
📍 灣仔軒尼詩道239號30樓

::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::
#hkfoodie#eat#gathering
#food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover #foodlife
#foodholiceatdiary#灣仔#意大利菜
#慶生餐廳