2024-09-24
成日經過海港城都見到呢間高級日本餐廳,望落好似好隱蔽好高級咁,成日好想知道入邊係點,但一直都只係路過,今次一於入去了解吓😆今次我哋揀咗 おまかせ·皇,價值$1780/位,內容都好豐富,而且質素非常高,所有食材都超新鮮😆前菜有三款,分別係燒銀杏、柚子皮三文魚子及芝士蟹肉卷🫔擺盤好優雅,柚子皮三文魚籽既清香又鮮甜👍🏻刺身兩點分別係鰤魚及目一鯛🐟最令蕉蕉難忘嘅係秋刀魚紫蘇葉卷,紫蘇葉嘅幽香絕對帶出秋刀魚嘅鮮甜味,配搭得非常好😍燒物係燒梭子魚,魚肉綿滑充滿鹹香👍🏻握り寿司有八貫,希靈魚切成一片片再鋪上壽司飯團,師傅巧妙地將佢握成一件形態優雅嘅壽司😍過程簡直賞心悅目🫶🏻車海老蝦身充滿光澤感,橙紅色非常吸引,形態亦是非常漂亮👍🏻成餐Omakase嘅重頭戲當然係大拖羅壽司同海膽軍艦😆師傅喺大拖羅上𠝹了幾刀,增加口感,大拖羅壽司一啖放入口,魚油完全滲出黎,拖羅慢慢在口中融化,油香味直衝味蕾,非常鮮甜,真係好好食👍🏼 海膽軍艦色澤金黃飽滿,入口嫩滑creamy,味道甘香鮮甜,沒有一點腥味,而且份量極多,非常豪氣呢!最尾甜品係香檳啫喱及兩粒矜貴日本提子🍇超香甜又解膩😌「皇」 $1780/位先付け·三点さし
「皇」 $1780/位
先付け·三点
さしみ·二点
焼物
握り寿司·八貫
玉子焼き
椀物
甜品
全晚店員都非常細心,每次都係Right Timing上菜收碟斟茶,高級餐廳果然訓練有素,員工嘅細心值得一讚🫶🏻
———————————————————————
鮨 央泰 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖