2025-03-04 0 瀏覽
銅鑼灣有好多好正嘅居酒屋,今晚去呢間零舍特別。申子居酒屋申子啲嘢食唔係剩係得味道,喺外型亦擺足心機。當中包括精緻無比嘅左口魚裙邊,同有晒成個烹調過程嘅海膽和牛卷。汁煮左口魚裙邊 $148呢個用上柚子汁同其他烹調嘅左口魚裙邊,除咗喺”汁”度落足心機,左口魚亦明顯燒過烹調過,再加上魚子,呢度菜唔單止精緻,味道亦好豐富,亦有油香。申子海膽和牛卷 $378呢度嘅王牌。當然佢嘅核心係和牛,脂肪油花好靚,在場職員亦烹調得好專業。由落蛋、用火槍、捲起同切割等功夫,都一絲不苟。再加上海膽同魚子,其實唔使我描述都知道呢道菜一定會好食。洋風雞肉卷 $168洋風雞肉卷係呢度比較特別嘅菜式。八件嘅雞肉卷,有汁燒味,雞肉亦好滑。入邊包住嘅蘿蔔同青瓜,令到佢嘅口感好豐富。呢個係幾意外地好食嘅菜式。火炙大蝦手打讚岐烏冬 $168呢個大蝦讚岐烏冬,除咗飽肚,外型亦相當靚仔。當然咁樣落櫻花蝦,其實個烏冬一定夠味。佢嘅汁比較厚身,而烏冬亦煮到好腍,所以食落好似好滑咁。個人覺得趁熱食會比較好。呢度環境清靜雅致,嘢食特別,海膽和牛卷更加係和食中嘅巔峰。而在場職員表現專業,亦令今晚嘅晚餐生色不少。
銅鑼灣有好多好正嘅居酒屋,今晚去呢間零舍特別。

申子居酒屋

汁煮左口魚裙邊 $148