2009-05-03 36 瀏覽
勞動節入南丫島榕樹灣一天遊,都知道食海鮮當然去索罟灣,懶惰的我看了網上資料後選擇了這間店子。侍應有禮地招呼我們坐露台海景位,先叫兩支大 beer 解下喝先。之後點了幾碟海鮮試試....1. 象拔蚌仔 (堅硬程度必須用刀叉享用。向經理投訴回覆是廚房把它和元貝一起蒸, 過了時間,已訓示他們) 我心諗 80元就這樣無左。當黑2. 大元貝 (元貝是新鮮的,味道是淡淡的,喜歡濃味的我對這么清淡的煮法不敢恭維)3. 鮑魚仔 (夠鮮味及軟硬適中,問題也是一樣,豉汁實在太希太希了)4. 蝦醬炒通菜 (菜幾新鮮,可惜成碟都係一粒粒啫喱狀的物體,看清一點原來是蝦醬未炒均,成碟菜淡而無味)5. 薑葱炒蟹 ( 顯汁好傑好傑,唔掂)呢一餐真係出師不利.....唉...罷了反正都係一次貨仔.....
之後點了幾碟海鮮試試....

5. 薑葱炒蟹 ( 顯汁好傑好傑,唔掂)

象根拔蚌
淡味大元貝