2022-01-04 212 瀏覽
平日行開呢間美味的泰國菜餐廳都見到好多人食,雖然店舖細細間,得幾張檯仔,但成日都坐滿人,莫非真係咁美味,一於試過先知。 呢間餐廳係正宗泰國人主理,連啲職員都係泰國人,牆上都貼咗泰皇嘅照片,好似去咗泰國咁。 泰式大蝦炒金邊粉用個蛋網包住啲金邊粉,賣相相當吸引,大蝦爽口,味道甜中帶酸,再加少少青檸汁,加埋啲香脆花生,充滿住泰式風味。 炸蝦餅夠熱燙口,咬落去仲有煙出,蝦餅炸得金黃香脆,爽口彈牙。 燒豬頸肉真係必點㗎, 肉質好爽脆,亦有焦香,再配埋個泰式酸辣汁無得輸。 泰式沙嗲串燒係每次食泰國菜必點嘅菜式,豬牛雞各點咗一串,表面微焦,加埋啲沙嗲醬,真係非常滋味。 黃咖喱啱晒我呢啲唔食得辣,但又想品嚐下咖喱滋味嘅人去點,今次揀咗雞,有濃濃嘅咖哩香同椰香,配菜薯菜夠粉夠入味,淨係撈啲汁都可以食多兩碗飯啦。

2021-12-02