2020-01-03
之前喺跑馬地嗰間座銀試過雞白湯拉麵,一值都很喜歡。今日朋友推介來到佐敦閩街的金鶴拉麵,都係以雞白湯拉麵做招牌。這間店位置比較隱蔽,係喺對住上海街嗰間日本城嗰條橫街,同周邊有點格格不入。.裝修同環境都舒適,但當然唔會有日本嗰種感覺啦。我哋叫咗三個拉麵兩份小食。總括來說,味道幾好。只係拉麵個湯底唔係喺店內烹調,而係東京空運直送 🤭,配嘅係熱茶而唔係冰水。=============🍜特濃雞白湯拉麵($135),兩塊慢煮雞肉,兩塊豚肉叉燒,半隻溏心蛋,炸牛蒡,葱絲等材料配上雞白湯。.雞白湯以日本赤雞、鰹魚魚介、素菜等食材熬製成。濃郁香滑,味道有點像忌廉湯,雞味略為內斂。不過其實都唔係喺店內烹調,而係東京空運直送 🤭.雞肉是用上日本薩摩赤雞胸肉以慢煮烹調,口感嫩滑。黑豚肉叉燒層次分明,肥瘦適中。炸牛蒡香脆可口,不要浸湯吃。溏心蛋做得剛剛好,流心,香甜。麵條,煙韌爽滑。.🍜雞白湯沾麵($138),跟雞白湯拉麵相若。唯獨湯不夠熱。而且我覺得雞白湯做拉麵比較適合。因為沾麵,麵同湯分開上,比較適合味道濃郁嘅豬骨湯。.🍜黑蒜醬油拉麵($98),兩塊慢煮雞肉,兩塊豚肉叉燒,半隻溏心蛋,昆布等材料配上秘制黑蒜
=============
🍜黑蒜醬油拉麵($98),兩塊慢煮雞肉,兩塊豚肉叉燒,半隻溏心蛋,昆布等材料配上秘制黑蒜醬油湯混合鰹魚湯,入口黑蒜味香濃甘醇,不會太油膩或過鹹。
跟餐+28可追加小食,我哋點咗炸赤鷄同芥末八爪魚。
=============