2023-11-18
天氣開始凍,又係時候要烚吓烚吓!除咗平時去開嘅大型連鎖火鍋店,有時去吓啲火鍋私房菜,食材用料更高質,而且環境比較好坐,有冇限時,可以同屋企人慢慢打個邊爐,今次散嗌咗少少試一試佢~後尾先知原來呢間火鍋小店推出咗四人海鮮火鍋套餐,除咗有自家製滋補燉湯火鍋,仲有海鮮拼盤、原隻龍蝦、手切安格斯牛呢啲高質食材,人均都唔使$300,性價比都幾高😳,下次再嚟試!------------------------------🥘◖芫荽皮蛋x沙嗲濃湯◗ 叫咗鴛鴦湯底,芫荽皮蛋湯用咗大量芫荽、鹹鴨同甜菜皮蛋熬煮,清清地拎嚟煮海鮮一流;沙嗲湯底好重花生味,成個湯幾稠,夠濃郁!🐟◖脆鯇魚片◗ 鯇魚片一份有好多片,每片都好厚切🐖◖鮮粉腸◗ 佢嘅粉腸處理得幾好幾乾淨,放咗落沙嗲湯度煮,好入味!煮完之後口感有啲韌,但都幾易咬,裏面粉粉地,口感幾特別!🥟◖美顏雲吞◗ 呢個素菜餃裏面夾住紅蘿蔔、椰菜,餃子皮亦都唔會太厚,幾清甜🧆◖手打四寶丸◗可以試到四款佢哋嘅招牌手打丸,有金沙牛丸、黑松露豬肉丸、清酒鮮蝦丸同柚子墨魚丸,口感都幾彈牙。覺得佢哋個牛丸同豬肉丸做得幾出色,牛丸有起沙嘅鹹蛋黃;豬肉丸濃郁嘅黑松露味超香,但
🥘◖芫荽皮蛋x沙嗲濃湯◗
🐟◖脆鯇魚片◗
鯇魚片一份有好多片,每片都好厚切
🐖◖鮮粉腸◗
🥟◖美顏雲吞◗
呢個素菜餃裏面夾住紅蘿蔔、椰菜,餃子皮亦都唔會太厚,幾清甜
🧆◖手打四寶丸◗
可以試到四款佢哋嘅招牌手打丸,有金沙牛丸、黑松露豬肉丸、清酒鮮蝦丸同柚子墨魚丸,口感都幾彈牙。覺得佢哋個牛丸同豬肉丸做得幾出色,牛丸有起沙嘅鹹蛋黃;豬肉丸濃郁嘅黑松露味超香,但覺得蝦丸同墨魚丸稍為遜色,調味會略蓋過丸嘅鮮味~
🐂◖手切安格斯◗
佢嘅口切牛肉好有誠意,一盤嘅份量都有幾多,雪花嘅紋路好靚,肉質軟腍,食落去牛肉味濃郁,亦都唔會覺得好膩
🦐◖黑虎蝦大蜆◗
呢度嘅海鮮好新鮮,黑虎蝦肉質緊實,好鮮甜;大蜆大大粒,肉質飽滿!
🥬◖油麥菜◗
食到最後加啲油麥菜去煮,吸晒啲湯汁,特別鮮甜
🌟 Encore指數:9.3/10