2024-01-04 51 瀏覽
打邊爐湯底重要,食材當然都咁重要!所以我地先黎一份飛驒和牛西冷,和牛特有既濃郁獨特風味,牛味特別濃香,仲有啲甘香油香,簡直係齒頰留香,而且肉質細嫩多汁,油花均勻,超級咁正🥰🥰之後就係要試下啲海鮮,黎佐一份墨魚滑一份水魷魚,打邊爐嘅墨魚滑同水魷魚味道新鮮又唔沉悶,令人一試難忘👌🏻。墨魚滑滑嫩得黎又有彈性,入口即化,啲微微嘅海鮮甜味就喺舌尖上輕輕散開,添上啲魚湯或者麻辣湯一齊煮,簡直係滋味滿分😋。每一塊墨魚滑都包含住淡淡嘅海水鮮味,食落去感覺清新而唔腥,係打邊爐時嘅一大享受😍。而水魷魚就彈牙又鮮美,跳動嘅火光下係非常吸引眼球🔥。水魷魚要煮得啱啱好,過火就會變得橡皮般,但係得其法煮好,就真係一大美味。水魷魚入口清新無腥,帶有天然嘅海鮮甜味,而且煮晒之後仲會散發出誘人嘅香氣,加埋少少醬汁一齊食,簡直係滿足到極點🤤。打邊爐嘅時候,墨魚滑同水魷魚絕對係唔可以缺少嘅食材,佢哋既帶有豐富嘅海鮮鮮味,又能夠提供唔同嘅口感體驗,每一口都喺暖暖嘅湯底中跳躍出嚟,係呢寒冷天氣裡最寫意嘅滋味享受😄🍲。总而言之,墨魚滑同水魷魚係打邊爐中嘅亮點之一,可以話係暖胃又養眼,每一次嘆完都令人笑容滿面😊👍🏻。仲有見到啲特別

仲有見到啲特別啲既,當然都要食埋,一份花雕鮮雞子,雞子好大粒好新鮮,用花雕酒去醃,香醇既酒味滲晒落雞子入面,食到雞子既鮮味之餘食到酒香,滋補又好食😘😘

打邊爐最重要既湯底就黎一個鮑魚花膠雞湯,鮑魚係鮮鮑,滾完做湯底都仲食到鮑魚既鮮甜手,花膠大隻厚身,又長又厚,滾完都無溶晒,膠質滿滿,雞更加係原隻鮮雞,湯底金黃香稠,飲完晰即刻覺得靚佐😍😍