2K
2021-09-15 138 瀏覽
一排無黎觀塘食飯,今日黎左隱身於觀塘工廈既日式居酒屋古今二食個午餐。古今二主打特色創意卷物,好長嘅卷物清單,不過餐牌都有刺身,壽司,沙律,前菜小食,飯麵,鍋物,串燒,燒物,天婦羅,炸物,定食等。今次叫左三款卷物,兩份串燒,同一個鍋分享。三款卷物(金龍卷,蜘蛛,搖滾樂)用同一隻大碟上,好壯觀,碟邊有少少酸薑片同wasabi。金龍卷 $88 另加一金龍卷每次必點。一客八件,一條龍咁排開。係加左黑白芝麻粒既壽司飯卷包住炸蝦加d 忌廉芝士,上面舖上一塊厚厚地既三文魚刺身,再加少少沙律醬。炸蝦皮好脆,我好鍾意忌廉芝士既清新味同creamy質感,加埋新鮮肥美既三文魚刺身,多重口感味道。水準保持。蜘蛛 $88 另加一蜘蛛係紫菜卷包住炸軟殼蟹,蟹柳,牛油果同青瓜絲。一客五件,三件身兩件蜘蛛尾,賣相唔錯,特別係條尾。炸軟殼蟹仲好香脆,加埋青瓜同牛油果食可減膩,面頭仲加左少少蟹籽。搖滾樂 $92 另加一呢款卷物我哋第一次食。都係一客八件,一條龍咁排開喺碟邊。飯卷上面有鰻魚塊,灑上黑白芝麻粒。飯卷入面包住仲係好脆嘅炸蝦,再加少少芝士同少少牛油果,食落好似金龍卷嘅飯卷,都係有脆口,清新,滑溜等多重口感。如果上

古今二主打特色創意卷物,好長嘅卷物清單,不過餐牌都有刺身壽司,沙律,前菜小食,飯麵,鍋物,串燒,燒物,天婦羅,炸物,定食等。
今次叫左三款卷物,兩份串燒,同一個鍋分享。

金龍卷

金龍卷 $88 另加一

蜘蛛

蜘蛛 $88 另加一

搖滾樂

搖滾樂 $92 另加一

呢款卷物我哋第一次食。都係一客八件,一條龍咁排開喺碟邊。飯卷上面有鰻魚塊,灑上黑白芝麻粒。飯卷入面包住仲係好脆嘅炸蝦,再加少少芝士同少少牛油果,食落好似金龍卷嘅飯卷,都係有脆口,清新,滑溜等多重口感。如果上面嘅鰻魚塊可以熱啲等啲肉冇咁實就更好。
日式豬頸肉串燒

日式豬頸肉串燒 $26 另加一

日式豬頸肉串燒一客一串,一串有六件。好厚肉,食落啖啖肉,調味好夠,如果淡返少少更好。
椒鹽雞腎

椒鹽雞腎 $38 另加一

椒鹽雞腎一客兩串,份量好足,雞腎串滿成支竹簽。雞腎質地好有咬口,味道好清,只係加左椒鹽,另外仲有一塊檸檬俾你自己加汁。
三文魚頭湯鍋

三文魚頭湯鍋 $88 另加一

三文魚頭湯鍋個鍋好大,之前好似都係得半個三文魚頭,今次居然有成個三文魚頭,好多肉食。有好多甜嫩娃娃菜,幾多豆腐,京葱粒同紅蘿蔔片。三文魚頭d肉居然唔算韌,都算嫩滑,魚骨易去。個湯好有味。蔬菜吸左個湯超甜,食哂成鍋好飽,咁嘅價錢超抵。

兩個人食咁多野人均都係$231,唔貴喎。
2021-08-28
金龍卷