今晚男友帶我食來自名古屋的[山本屋],雖然要排隊,但都係等左15分鐘就入得,排隊時係門口旁有廚窗,可以見到師傅即製即切手工烏冬,其優點係口感煙韌彈牙,令人期待的烏冬。餐廳都幾大,滿座但唔會太迫,因為枱櫈都較大,坐得舒適,枱面又夠位放哂食物,好彩嘅話仲可以坐窗邊位,睇埋夜景。呢度仲有特色,係用鍋仔上菜,用鍋裝著湯烏冬,保持溫熱,冬天真係好岩食,暖笠笠。招牌咖哩湯 吉列豬排烏冬 $118鰹魚湯底加洋蔥、蕃茄等蔬菜、雞骨、豬骨燉煮的湯底,香濃辛辣好惹味,腐皮吸哂湯汁超正,烏冬質感非常好,手工即製做法令烏冬煙韌彈牙。吉豬唔夠熱但脆口,吸湯汁食仍香脆。老店傳統味噌湯 牛肉烏冬 $118赤味噌,自家發酵超過3年的岡崎八丁味噌,味道濃稠豐厚,令湯頭更添傳統風味。美國安格斯牛肉味濃又嫩滑,沾蛋黃汁更滑更香。烏冬好彈牙滑溜,很有咬口。最後可以追加米飯吸埋個湯汁食,但太飽所以冇追加。名古屋黑赤雞翼山 $88 (尖沙咀店限定)赤係辣椒粉,滿滿紅粉,好香口惹味,辣度唔高,但好香。黑係芝麻,特別香的風味,微咸炸得脆口。

招牌咖哩湯 吉列豬排烏冬 $118

老店傳統味噌湯 牛肉烏冬 $118

最後可以追加米飯吸埋個湯汁食,但太飽所以冇追加。

名古屋黑赤雞翼山 $88 (尖沙咀店限定)

2024-10-26
15 分鐘 (堂食)