2024-01-18 44 瀏覽
去咗一個禮拜日本返嚟香港,真係好唔捨得🥹都仲係好想食日本嘢😋😋瀧宴嘅鐵板燒一直都係我個list to eat😂😂難得佢做八折優惠🤩一於豪一次😛一入個餐廳左邊就係高枱面對住chef,右邊就係四人枱,食鐵板燒一定要同廚師交流先係精粹㗎嘛😌😌餐廳有個勁大嘅落地玻璃,身處高樓,望香港夜景真係好靚,加分❣️❣️八折之後11道菜埋單每人都係1300左右🙈首先會有一小碟前菜,係一啲醃酸蘿蔔和蓮藕,同埋鮟鱇魚肝,好開胃👌🏻第一道係香煎銀鱈魚🐟廚師將魚皮煎到勁脆勁香口😋而魚肉嘅肉質好鮮甜一口即溶👍🏻熱辣辣勁好食食完魚之後就食野生大虎蝦🦐廚師好細心將蝦腸跳走🥰然後用少少鹽吊味,蝦肉嘅鮮甜出晒嚟,蝦頭啲蝦膏都好容易一啜就食晒😋😋第三道菜就係牛油帆立貝,超級大粒❣️又厚身,煎到出面好脆入面嘅肉質好有口感,連啲湯汁都飲埋😂😂南非鮑魚都非常出色,食之前會俾我哋影相🤭見到佢好生猛咁郁嚟郁去🙈然後煎成薄片,入口濃嘅海水味,好似成個海喺個口入面👌🏻😄食完海鮮就到頂級牛肉🤩🙌🏻牛肉可以揀幾成熟,識食一定係五成😌非常香重牛肉味👍🏻薄燒都做得好好,因為我同朋友都唔食生葱,但佢呢度整得好好😋解咗牛肉既肥膩感💯最後一道一定係櫻花蝦炒飯
八折之後11道菜埋單每人都係1300左右🙈
最後一道一定係櫻花蝦炒飯🤣🤣好難得地我成碗食晒🙈廚師好好會因應每個人嘅口味調校,個人定制,好貼心🙏🏻每道菜式都解釋得簡而精,有問必答,但又唔會打擾客人之間的傾談💯☺️😊欣賞
最後一定要有甜品啦🍮今日係佢哋餐廳自己整嘅抹茶布甸,加十勝紅豆🫘唔會太甜👍🏻出色
開心🥳
喺香港都可以食到咁有質素嘅鐵板燒🥹🥹一解我思日本之愁🩷🩷🩷