2021-11-16 915 瀏覽
疫情已經兩年, 作為鍾意去日本嘅香港人兩年冇去過日本一定覺得心癢癢 呢間位於灣仔汕頭街嘅居酒屋,喺門面設計上同普通酒吧冇分別,但係入到去發現佢同日本地道嘅居酒屋非常之相似而且入面嘅侍應同埋廚師都係日本人,店舖入邊亦都有其他日本食客, 當然買嘅食物同埋酒都係以日本酒同埋日式串燒為主啦 作為C類食肆,對於我哋呢啲夜晚收工嘅人十分之方面 我哋兩個人嗌咗 4串串燒、一個親子丼同埋一個咖哩牛腩飯 首先上菜嘅就係豬頸肉串燒,串燒非常之入味,佢嘅味道就好似日式拉麵入面嘅叉燒一樣, 不過特別在有炭燒味道 而且豬頸肉肥瘦分明,仲有淡淡嘅油花, 食落口唔會覺得油膩 然後第二串串燒,就係比較特別嘅芥末串燒雞胸肉, 雞胸肉非常之嫩滑 唔會好乾同好老, 而串燒常配上咗新鮮山葵粒 食落去有淡淡嘅新鮮wasabi味 而且有少少嘅鹽香 香蔥豬肉捲捲得非常之紮實,入面都有好多蔥,豬肉捲用上咗五花腩肉片,一樣係有淡淡嘅油脂喺上面已,配上七味粉非常之好味而且串燒卷得非常好,唔會好容易易散開 而最後上枱嘅串燒係雞肉丸,係咁多串串燒之中比較失望,雖然個醬好好味 但食落去嘅口感非常之鬆散,實在有少少失望 好彩有燒汁搭夠都勉強叫合
作為C類食肆,對於我哋呢啲夜晚收工嘅人十分之方面

我哋兩個人嗌咗 4串串燒、一個親子丼同埋一個咖哩牛腩飯
豬頸肉

芥末雞胸肉

香蔥豬肉串

開 而最後上枱嘅串燒係雞肉丸,係咁多串串燒之中比較失望,雖然個醬好好味 但食落去嘅口感非常之鬆散,實在有少少失望 好彩有燒汁搭夠都勉強叫合格

雞肉丸

然後就係兩個飯分別係親子丼同埋咖哩牛腩飯親子丼嘅蛋非常之嫩滑 唔會炒得過熟,雖然佢作為居酒屋,買食物唔係佢嘅重點但係佢嘅飯量都非常之十足,配上香滑嘅炒蛋同埋新鮮脆口嘅炸雞扒整個飯非常之出色 實在係淡淡回甘

親子丼

咖哩牛腩飯嘅牛腩煮得非常之淋,可惜佢係迷你版食多兩啖都已經食曬。
迷你咖哩牛腩飯

另外一樣居酒屋嘅重點就係酒類,我就嗌咗一杯 asahi嘅 draft beer 係香港少見,而且啤酒嘅價錢唔會好貴,平均都係五六十蚊一杯其他酒嘅價錢都比其他嘅酒吧平

呢間居酒屋嘅消費平均都唔平,我哋兩個人每個人都要大約二百幾蚊埋單,不過唔緊要啦,算係獎勵下自己啦

尤其係夜晚十點之後冇乜選擇嘅情況之下呢間居酒屋係絕對值得一試

2021-11-12
豬頸肉