2022-12-20
灣仔好多拉麵店🍜,各有特色,但我就會為左📍幸屋的和風餃子而encore幾次喇!! 餐廳用返日本風裝修🎎,職員友善親切,坐得舒服👍👍🔸 和風餃子🥟|$38餃子好特別,少少似大阪王將,而佢面層有好大塊薄脆及燶邊,配上章魚燒甜醬同沙律醬好食。而下面餃子皮薄餡多,正到會回頭encore👍👍🔸 蝦汁帆立貝沾麵🦐🍜|$128沾麵個湯好濃稠,食落有魚介同蝦味,而且配料都好豐富,有兩大隻好飽滿既帆立貝,一塊半肥瘦豚肉,同埋大量櫻花蝦,令整體味道有層次😍😍而拉麵偏向粗身厚實,條條分明,沾上濃湯食味道一流。沾麵湯上枱時熱辣燙口,加分!🔸 蒲燒鰻魚丼🍚|$98原條鰻魚上枱,真材實料,肥美厚實但肉質軟腍,可以奢侈地大啖大淡食!! 大量鰻魚汁加上流心玉子,個飯都好好食,滿足了😋😋😋🔸 吉烈廣島蠔🦪|$42廣島蠔肉🦪大粒肥美,吉烈炸粉又唔會太厚身,炸到外脆內軟,配埋蛋黃醬食,絕佳配搭。📍幸屋灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖
🔸 和風餃子🥟|$38
🔸 蝦汁帆立貝沾麵🦐🍜|$128