2024-03-07 769 瀏覽
有留意開🐰🎀嘅你地實知道我好鍾意食泰菜🙈 呢晚嚟咗呢間喺灣仔嘅高質素泰菜 環境闊落又光猛 咁嘅環境食到地道泰菜真係好正😊泰式椰子雞湯呢個湯入面有香茅 檸檬葉 秀珍菇 雞肉同番茄等等嘅配料 味道有少少酸辣 餐廳仲好貼心用個蠟燭嚟坐熱 咁就唔會驚凍晒啦🔥 我同朋友仲一人飲咗兩碗㖭啊泰式大蝦炒海鮮金邊粉成日食泰國嘢都會想食炒金邊粉 呢間炒金邊粉嘅份量都幾多 入面主要有蛋絲 豆乾等等嘅配料😻 仲有三隻大蝦 食落口好有鮮味 個蝦頭仲有超多蝦膏🦐 撈埋金邊粉食真係好惹味 側邊仲有乾辣椒 花生碎 砂糖 可以俾我哋自己調味招牌燒豬頸肉完全冇諗過佢份量咁多 豬頸肉食落口仲好Juicy 但係因為煎香咗就少咗肥膩嘅感覺🐷 友人就好欣賞側邊嘅泰式酸辣汁 話點埋咁有泰式風味😚泰式炒椰菜苗嗌咗咁多樣食物 點少得嗌返一碟菜嚟平衡吓😎 呢個嘅味道係馬拉盞 食落口有少少辣味🌶️ 椰菜苗食落口都幾有口感 唔會炒得過熟而腍晒🥬 食到好Fresh嘅蔬菜泰式街頭椰子雪糕呢個甜品真係驚艷到我呀 因為份量超級多 裝雪糕嘅容器係一個挖空咗嘅椰青🥥 入面裝咗好多濃郁有椰子味嘅雪糕🍦 加埋有啲椰子肉 粟米 同埋泰國嘅特色水果 水椰子🌴 真

泰式椰子雞湯
泰式椰子雞湯

招牌燒豬頸肉

泰式街頭椰子雪糕
呢個甜品真係驚艷到我呀 因為份量超級多 裝雪糕嘅容器係一個挖空咗嘅椰青🥥 入面裝咗好多濃郁有椰子味嘅雪糕🍦 加埋有啲椰子肉 粟米 同埋泰國嘅特色水果 水椰子🌴 真係好有泰國街頭食甜品嘅感覺 見到佢嘅賣相已經好吸引到我啦☺️

飲品
椰汁珍多冰 餐廳用上三色珍多 口感煙靭唔會太粉😮 夏威夷梳打 顏色好特別 飲落味道近似青檸梳打 有埋呢啲海洋嘅顏色 令到個飲品賣相更加靚🏖️
椰汁珍多冰 夏威夷梳打

呢間泰式餐廳以木系cafe裝修包裝 令人感覺好舒適 泰菜味道又唔錯 真係幾推薦啊👍🏻