2024-02-27 1709 瀏覽
最近發現有間中菜湘菜的餐廳,位於灣仔的華美粵海酒店入面,環境高尚舒服,佢地既枱布由店員人手熨平,非常整齊一致。午市都幾多家庭book黎聚餐,枱與枱之間都隔一段距離。 午市二人套餐 $388-餐前小食-湘舍秘制薯片,唔油唔硬,超級香脆。除左我讚好食之外,同場好幾台的小朋友都食紅薯片都唔食飯🤣🤣。當然我都買左包俾屋企人try try。 -前菜-四選一,我揀左燒椒皮蛋。辣度十足🥵🥵,皮蛋軟綿綿的口感,多重享受! -湯品-筒子骨燉湖藕湯,湖藕口感帶粉仲要超級拉絲,而湯飲落好清潤。 -主食-除左砵仔飯之外,仲有富有特色的「小米青稞餅」可以選擇。青稞口感煙韌有彈性,夾住甜甜的小米,層次感滿滿。 -小菜-在眾多之中挑選兩份,包括醬椒炒仔雞、農家小炒肉,兩款都以香辣為主,肉質嫩滑香口,岩晒送飯!😋😋 -蔬菜-清炒紅菜苔,口感爽口,有點像芥蘭。味道清淡,可以中和主菜的味道。 -甜品-是日甜品,就系酒釀湯圓,酒糟味道香濃,芝麻湯圓軟糯之中帶點甜味,整體不錯。

午市二人套餐 $388
-餐前小食-

-前菜-

-湯品-
筒子骨燉湖藕湯,湖藕口感帶粉仲要超級拉絲,而湯飲落好清潤。

-主食-

-小菜-