2022-12-03
去開荃灣梗係要搵番間米線鋪食下,上網就搵咗好多街坊介紹ge呢間米線,去到門口就見到外賣同堂食都有人等緊,當日係星期六下午1點幾,等咗15分鐘左右就入得☺️餐牌d字好大隻,老花人士都一定睇到👀,我哋叫咗兩碗米線加一個小食,再加杯涷OT走飲筒(成功走飲筒👏🏻👏🏻)第一碗係豬脷麻辣米線(BB辣),BB辣ge關係真係唔太辣,比譚X 10小辣還要小,小朋友應該都食到,因此辣味唔太出時就突顯湯底比較咸,但對於我呢個重口味人士就好歡喜😃😃不過下次可以升級要微辣🆙豬脷就偏薄同碎,不過份量都算多,雖然有隻辣椒喺餐牌,但都唔算好辣另一碗係豬軟骨酸辣米線,同樣係BB辣所以唔太辣,但由於有d酸汁ge關係,湯底相對無咁咸,但又唔會酸過龍👍🏻不過對豬軟骨有d失望,因為炆得唔算好冧,全部係瘦肉,如果有小小肥肉/筋痴住會好食好多!最後一定要提涼拌墨魚頭🤤🤤🤤佢絕對係我回頭ge原因!雖然我本身唔係好鐘意食墨魚,但呢個真係無得輸,爽得黎又唔會太韌,灼得啱啱好,加上蒜蓉鼓油汁👍🏻👍🏻但旁邊個醋我只係蘸咗小小,始終鐘意鼓油多d😋😋
另一碗係豬軟骨酸辣米線,同樣係BB辣所以唔太辣,但由於有d酸汁ge關係,湯底相對無咁咸,但又唔會酸過龍👍🏻不過對豬軟骨有d失望,因為炆得唔算好冧,全部係瘦肉,如果有小小肥肉/筋痴住會好食好多! 最後一定要提涼拌墨魚頭🤤🤤🤤佢絕對係我回頭ge原因!雖然我本身唔係好鐘意食墨魚,但呢個真係無得輸,爽得黎又唔會太韌,灼得啱啱好,加上蒜蓉鼓油汁👍🏻👍🏻但旁邊個醋我只係蘸咗小小,始終鐘意鼓油多d😋😋