2018-09-25 2795 瀏覽
火煱店地點方便,就在柴灣MTR附近。行到附近已看到大廈門口有大大的廣告。6樓全層,地方不算大,但坐得舒服,枱與枱之間不太迫。餐廳主要做任食雞煲+火煱,而且不限時,價錢亦算吸引。另外兩款套餐就唔多覺有人食。飲品很多選擇,但留意有些飲品取晒很就沒有了,沒有酒類飲品提供,但可自己带去,不會額外收費。餐牌很簡單,一眼睇晒,由刺身開始輪流出。海鮮火煱沒有點菜用的紙,只有幾款,如翻單添加就直接同職員講就可以。火煱料真的比較少,扣了分的地方……首輪先嚟刺身及炸虾丸,刺身新鮮,三文魚及帶子都是厚切。炸虾丸超正,大大粒,無限任食,但要注意,出了雞煲後就不可再翻轉頭加單。因虾丸太好味,我哋食食下雞煲想翻轉頭叫虾丸,就不可以了雞煲到了,我哋選擇了少辣,跟雞煲的有豬皮豆卜,豬皮豆卜食到中段放落去, 索咗啲汁,勁正雞煲好大煲,而且內仲有蟹,蟹就不太大隻,都鮮味。平時食開的雞煲只有雞,但今次有蟹,有驚喜。少少辣,味道很好。雞煲可無限添加火煱湯底就揀咗莞茜皮蛋,個煱勁好火力,滾得好快。手打丸好正,但只有三款,虾丸、墨魚丸、豬肉丸,特別是虾丸好正,我哋就食咗好多轉。極上牛只出一次,及只有一款,如再加就要比錢,牛味一

飲品很多選擇,但留意有些飲品取晒很就沒有了
,沒有酒類飲品提供,但可自己带去,不會額外收費。

火煱料真的比較少
,扣了分的地方……

首輪先嚟刺身及炸虾丸,刺身新鮮,三文魚及帶子都是厚切

剌身及炸虾丸

雞煲到了

雞煲少辣

。少少辣,味道很好。雞煲可無限添加

雞煲

火煱湯底就揀咗莞茜皮蛋,個煱勁好火力,滾得好快。
皮蛋莞茜火煱湯底

手打丸好正

火鍋料

極上牛只出一次,及只有一款,如再加就要比錢,牛味一般, 比較靭,級數就唔知去到邊個級別,只寫極上牛。應該出一款普通肥牛可添加的就比較好

海鮮就全部可以添加,非常好
,而且新鮮,只是賣相差少少。而海鮮種類方面就不及其他知名店舖,不是用新鮮蠔,用急凍的,鮑魚較細隻,貝殼類亦偏細,雖然有龍躉球, 但加了泥鯭影響級數, 好彩泥鯭都鮮甜。
極上牛肉及海鮮

鮑魚雖然不大隻,但可無限添加
。 添加的急凍蠔亦好大隻

收據很貼心,幫你計埋每人平均消費

另外,電話訂枱有八五折的。
2018-09-19
剌身及炸虾丸