朋友牛癮發作約我到尖沙咀擦和牛燒肉生日飯,呢間店佢嚟過食覺得水準同性價比可以接受,而且個九宮格有和牛同牛品不同部位,好適合選擇困難症人士如我、唔洗左諗右諗食乜好餐廳職員態度唔錯,見我哋有需要會幫手燒肉外面熱辣辣一坐低點兩杯凍飲降溫先■草莓奶沙冰▪︎新飲品、散熱一流酸酸甜甜好醒神,個樣打到咭■冷泡荔枝烏龍茶(無糖)▪︎朋友唔飲甜嘢呢杯好啱佢,清涼烏龍茶有淡淡荔枝香■上・九宮格・一口和牛・和牛五花・和牛三角腩・厚切牛舌芯・和牛赤身・極點和牛・和牛三筋・韓式護心肉・壺漬牛筋肉~牛嘅唔同部位都有得食、皆大歡喜▪︎個人like牛舌芯愈𡁻愈香、爽脆又柔軟一啲都唔韌▪︎一口和牛、和牛五花油花平均有種入口即化狀態,肉味濃。三角腩則油份較重、滿口油香▪︎和牛赤身因脂肪量低比較有嚼頭、牛味明顯。極點和牛同和牛三筋juicy肉有彈性,食落幾軟熟。護心肉別具咬勁、用韓式辣醬醃過辣甜有致。牛筋肉口感亦軟亦嫩、類似骨膠原果種咬口,個汁令肉味更濃郁■和牛壽喜燒▪︎重頭戲嚟喇!職員會推出餐桌到客人面前,問牛肉生熟度就用火槍把和牛片輕灼兩面,捲起牛肉擺在有點米飯的碗內端上,佐以黑松露蛋漿撈勻食。牛肉質素係重點、入口即化齒頰留牛油香
上・九宮格

餐廳職員態度唔錯,見我哋有需要會幫手燒肉
上・九宮格/紫菜月見飯/蔥香月見飯

外面熱辣辣一坐低點兩杯凍飲降溫先
驚安燒肉商店

■草莓奶沙冰
草莓奶沙冰/冷泡荔枝烏龍茶(無糖)

▪︎新飲品、散熱一流酸酸甜甜好醒神,個樣打到咭

■冷泡荔枝烏龍茶(無糖)
▪︎朋友唔飲甜嘢呢杯好啱佢,清涼烏龍茶有淡淡荔枝香

■上・九宮格

・極點和牛
・和牛三筋
・韓式護心肉
・壺漬牛筋肉
~牛嘅唔同部位都有得食、皆大歡喜
厚切牛舌芯

▪︎個人like牛舌芯愈𡁻愈香、爽脆又柔軟一啲都唔韌
一口和牛

和牛三筋

■和牛壽喜燒
和牛壽喜燒

▪︎重頭戲嚟喇!職員會推出餐桌到客人面前,問牛肉生熟度就用火槍把和牛片輕灼兩面,捲起牛肉擺在有點米飯的碗內端上,佐以黑松露蛋漿撈勻食。牛肉質素係重點、入口即化齒頰留牛油香,牛肉口感酥鬆

■紫菜月見飯
紫菜月見飯

▪︎紫菜大堆頭鋪滿飯面,食牛食到飽嘅我都忍唔住食曬一大碗!材料好簡單、九州熔岩蛋+紫菜+米飯,撈勻佢哋嚟食唔知點解有種魔性令人唔停扒飯

■蔥香月見飯
蔥香月見飯

▪︎朋友清咗呢碗,佢嘅評語話呢款飯幾清新,用切碎洋蔥、青蔥、芝麻和蛋搞勻食,帶點蔥嘅辣味市面較少食到

■柚子漬雞肉山
柚子漬雞肉山

▪︎成枱牛肉食啲雞調劑下都唔錯。燒出嚟柚子味幾出、厚厚嫩雞肉口感彈牙又啖啖肉
生日
上・九宮格/紫菜月見飯/蔥香月見飯
草莓奶沙冰/冷泡荔枝烏龍茶(無糖)
厚切牛舌芯
一口和牛