2016-11-14
本身是友人有信用咭優惠, 星期五有七五折(不包酒水), 我見有片皮鴨咪去試吓囉. 打去訂位, 時間只有6點同8點兩段, 大佬呀, 6點我先啱啱收工, 8點又好似夜得滯, 但都Book咗8點先, 之後諗住Walkin去睇吓有冇快D. 咁去七點鐘去到, 多人到...... 唯有繼續等吓先. 我訂咗8点枱都未可以準時入, 係walkin入快小小.咁我兩個人, 叫咗一隻片皮鴨同兩隻乳鴿, 隻片皮鴨片咗出嚟勁少(自圖), 竟然D麵粉皮同聰仲多過鴨肉, 隻鴨未切前唔細架喎, 我都係第一次.之後個侍應問我要唔要返個架, 死都要啦, 睇返原來有好多位都未切片出嚟, 都唔知係咪見我兩個人唔洗食咁多先唔片....食落個味道都OK既, 係個皮唔脆囉, 仲有少少韌, 唔係太juicy, 如果食片皮鴨就唔會再食呢間.但相反叫咗兩隻乳鴿,出奇地有驚喜,皮脆肉嫩又juicy, 仲好大隻(等於宜家市面好多酒樓嚟講差唔多1:2), 回味無窮可惜我無影相.
題外話/補充資料:
其實就算有信用咭優惠都唔覺特別平. 太古城呢間好快就冇晒人, 想坐耐D傾計都唔好意思,唯有轉場再吹.