2023-11-09 95 瀏覽
啱啱同朋友去咗老掌櫃食東北菜,真係食到好滿足!我哋先試咗佢哋嘅招牌菜之一,北京片皮鴨。鴨皮金黃香脆,一口咬落去,鴨肉嫩滑多汁,真係好美味!佢哋特別配咗一啲薄脆嘅蔥絲同糖蒜,增加咗啲層次同口感,令味道更加豐富。接著,我哋又叫咗一份韭菜豬肉餃。餃子皮薄而有彈性,內裡嘅餡料新鮮豐富,韭菜同豬肉嘅組合好啱味,入口咬落去,豬肉嘅鮮香同韭菜嘅清新味道完美融合,真係令人回味無窮。最後,我哋試咗一道麻醬釀茄子。茄子煮得恰到好處,軟綿滑嫩,配上濃郁香濕嘅麻醬,味道鮮美又香辣。每一口茄子都帶有麻醬嘅風味,入口即化,令人食指大動。當然,食東北菜少唔到一壺中式茶。老掌櫃嘅中式茶香氣濃郁,清新解膩,好適合搭配東北菜嘅重味道,令人回味無窮。總括嚟講,我哋對老掌櫃嘅東北菜評價非常高。食物新鮮美味,每一道菜都有獨特嘅風味,令人回味無窮。而且服務態度親切周到,環境舒適雅致,真係一個非常適合享受美食同聚餐嘅好地方。下次再去,我一定會再試其他招牌菜,同朋友一齊再度品嚐東北菜嘅美味!