2013-10-06 156 瀏覽
今次已經係第二次食老表,兩次都係週末。鋪頭o係觀塘廣場地下既其中一條巷仔入面,都幾窄,中間穿過一兩間茶餐廳,行到盡頭就到。雖然呢間野打正旗號做雲南羊肉湯,但老闆其實係鬼佬(收錢o個個)。呢度既米線有大碗同細碗揀,細碗都好大兜,男士食一個細碗都會夠飽;大碗就啱兩個女仔share。有皮既羊肉米線($32),每件羊肉稍為大少少,望落都幾多,不過肉既份量就真係偏少。有層皮既話當然會滑啲,而中間既脂肪亦會令啲肉香啲,不過皮會帶少少毛,介意既話最好都係叫冇皮羊肉。個湯算唔錯,有少許羊既羶味,不過再羊味再突出啲就更好。第一次食冇皮既羊肉米線($32)覺得都OK多羊肉,但第二次就得返好少,食兩啖就冇哂。而且個羊本身應該冇乜調味,而個肉質偏實,所以整到細細條咁易食啲。總括黎講,其實冇乜驚喜。今次除咗羊之外,仲試咗牛腩米線($31)。牛腩出奇地大舊同多,顯得啲羊肉更加少。啲牛腩係連住少少脂肪同軟筋既部位,連埋一齊食口感豐富,味道更加濃烈,而且煮得比羊肉稔,所以我覺得牛反而好食過羊。湯底方面,顏色冇羊肉湯咁白,亦冇羊湯既羶味。我食開華姐清湯腩既湯底比較清,而老表就比較重味,有佢自家既特色風味。佢另外仲有個小
今次已經係第二次食老表,兩次都係週末。

羊肉米線(有皮)
羊肉米線(冇皮)
牛腩米線

佢另外仲有個小食係烚羊尾巴($10),今日有3條,我12點幾去到已經冇左兩條,不過由於佢係烚既關係,感覺上不太吸引,所以冇試到。我如果俾我再去,我都係會捨羊取牛......

2013-10-06
牛腩米線