1K
2018-10-12 27 瀏覽
車仔麵係港式經典美食之一,麵同餸都可以自己揀,加埋秘製辣汁,咁就成就咗一碗屬於自己,最獨一無二嘅Comfort food。而車仔麵每一個餸都好考功夫,所以要做到好食真係一啲都唔容易。而呢間位於牛頭角嘅阿太車仔麵,第一眼仲以為去咗日式拉麵店,環境好舒服,而車仔麵整體都算唔錯。三餸車仔麵阿太車仔麵嘅湯底每日用豬骨淆湯8個鐘,又定時加新骨嚟熬,所以湯底清甜。而我嘅三餸車仔麵選擇就係豬頸肉、蘿蔔、牛柏葉配油麵再加上腩汁同大量咖喱汁。豬頸肉夠入味又軟腍,肥膏唔算多;而蘿蔔新鮮超甜;最鍾意就係牛柏葉,索晒咖喱汁,辣辣哋好好味。油麵麵底份量足,軟硬適中。XO辣醬肉燥三餸乾撈車仔麵而A姐就叫咗阿太車仔麵獨有嘅XO辣醬肉燥乾撈車仔麵,三餸嘅選擇就係牛腩、滷水雞中翼、豬皮配幼麵。牛腩口感軟滑,五香味濃;滷水雞中翼入味;而豬皮爽口無渣。而幼麵撈埋XO辣醬肉燥,錦上添花。醬汁魷魚魷魚口感彈牙,有鮮味,醬汁微辣,餘韻有香料清香。

三餸車仔麵

XO辣醬肉燥三餸乾撈車仔麵

醬汁魷魚
魷魚口感彈牙,有鮮味,醬汁微辣,餘韻有香料清香。
2018-10-12