2020-06-01 633 瀏覽
響openrice見到呢間餐廳食廚師發辦,雖然要$1380/位,但因為有買一送一優惠,我又未試過食omakase,所以就諗住揀生日去食餐好嘅!可能由於疫情關係,當晚入到餐廳,只見有兩枱客人用餐,餐廳唔算大,但環境尚可。侍應安排我們坐於靠近出口位置的卡位,並遞上餐牌,介紹出菜次序,但一看餐牌,發現有點中伏,與想像中的omakase有點出入,感覺只像食套餐。但反正已到,又收得呢個價錢,應該唔會太差,都以一邊聽住懷舊日文歌,一邊等食。頭一、兩道菜,侍應上菜時我們都留心聽她講解,感覺有少少高級餐廳招呼,我本人幾欣賞侍應的態度,但餐廳越來越嘈吵,當時只剩我們一枱,和坐在吧枱的客人。吧枱的客人不旦細聲講大聲笑,令我最反感係,男男女女都肆無忌憚講粗言穢語,原本好好的一餐飯,由高級餐廳,變成深水埗大排檔。我的朋友開始覺得唔耐煩,我只有極力安撫,直到接近尾段,我忍不住跟侍應投訴,侍應回覆抱歉,因為吧枱的客人是廚師的朋友,侍應只跟我說抱歉!但投訴後,嘈吵聲依然沒有減少,當時我跟朋友只想盡快食完立即離開,不想再污染耳朵,實在難受。直到我埋單離開餐廳之際,廚師慌忙追出升降機門口解釋,但我們已經無理會。收咁嘅價
收咁嘅價錢,以為係高級餐廳,點知仲衰過去大排檔。我諗廚師真係要檢討一下,即使有朋友,都要顧及其他食客,唔可以當我哋透明,我都要俾錢架

2020-03-25
慶祝紀念