2024-11-09 1575 瀏覽
今日嚟到呢間泰式火鍋店,第一次食泰式火鍋,見到餐牌上面嘅食材,包括牛肉、海鮮、蔬菜等等。而最特別嘅係泰式湯底,由冬陰功湯底、泰式椰子湯底等等可以選擇。一坐低就會有一碟,泰式蝦片,新鮮香脆,好濃嘅蝦味,而且無限任添,食完一碟店員會問你要唔要refill?我哋兩個人一共食咗三碟,超正。見到餐牌好吸引,即刻叫咗一個「海鮮寶盒」,呢個寶盒好有睇頭,好名貴嘅感覺,入面放咗乾冰,所以不停有白煙慢慢飄出嚟,作用可以保持低溫去保鮮海鮮,而且影相打卡非常特別,店員幫你打開寶盒,感覺充滿仙氣。海鮮用料上乘,非常新鮮。海鮮包括鮮蝦、珊瑚蚌、鮑魚、白鱔片、生蠔、墨魚滑等等。生蠔手板咁大隻,好Juicy,好鮮味。另外叫咗一碟牛肉片,肥瘦適中,好香滑,容易入口。食物配合泰式椰子湯底,泰式風味,仲帶有少少酸味,好特別,而且令人食得好開胃。

另外叫咗一碟牛肉片,肥瘦適中,好香滑,容易入口。