2023-12-06
湖南菜特色就係製作精緻,注重香辣,口味多變😃如果大家想試下呢個菜系,灣仔香港華美粵海酒店既<湘舍壹號>係一個好選擇👍👍 酒店較早前做咗裝修,真係耳目一新🥰 位於一樓嘅餐廳更加裝修得有摩登復古嘅感覺,不過小编認為,最緊要好食😁🌟紅薯片免費嘅餐前小食,好香脆,一定會一塊接一塊咁食,唔知可唔可以refill呢😆🌟燒椒皮蛋味道比想像中濃,燒咗嘅青椒帶有特別嘅香味,切碎既皮蛋更加突出其味道🤩🌟涼拌萵筍清爽嘅小食,帶微辣,仲有解膩嘅作用添😎🌟拆骨肉荷包蛋荷包蛋煎香再跟肉炒埋一齊,看似簡單但非常惹味,帶一點香辣,送返一流👍🌟芙蓉鎮米豆腐呢種豆腐質感好特別,有少少似米糕,夾埋濃味嘅肉碎一齊食,正😎🌟農家小炒肉有鑊氣,青椒有辣勁,絕對係必食嘅小菜🥰🌟青椒炒茄子茄子嘅質感係爽脆,單獨食食到甜味,配埋少少辣嘅青椒碎一齊食,又有另一番風味喎😃🌟小米青稞餅呢個真係必點,煙韌嘅口感食得出裏面小米嘅甜味,我覺得最好嘅食法就係配小炒肉一齊食☺️🌟蓮子羹 食完辣嘢,整個蓮子羹,甜甜哋,成為啲一餐完美嘅句號🥰湘菜為中國八大菜系其中一個,絕對有去試嘅理由,而且<湘舍壹號>係酒店餐廳,絕對係質素保證😎 仲有,員工服務態度真係唔
🌟紅薯片
🌟燒椒皮蛋
🌟涼拌萵筍
清爽嘅小食,帶微辣,仲有解膩嘅作用添😎
🌟拆骨肉荷包蛋
🌟芙蓉鎮米豆腐
🌟農家小炒肉
有鑊氣,青椒有辣勁,絕對係必食嘅小菜🥰
🌟青椒炒茄子
🌟小米青稞餅
🌟蓮子羹
食完辣嘢,整個蓮子羹,甜甜哋,成為啲一餐完美嘅句號🥰
湘菜為中國八大菜系其中一個,絕對有去試嘅理由,而且<湘舍壹號>係酒店餐廳,絕對係質素保證😎 仲有,員工服務態度真係唔錯👍 另外呢間餐廳應該出名食甲魚料理,我見午市至少有兩枱有叫,可惜我唔食,但我都會帶媽咪嚟試下,因為喺香港食甲魚唔算普遍,<湘舍壹號>絕對係一個好選擇👍