3天前 0 瀏覽
呢間特色的龍蝦中菜館在中上環,交通非常方便,好近上環地鐵站,行2分鐘已經到!招牌已經好靚,側邊睇可以影到好多個字出嚟👍🏻環境都好舒服,枱凳都係黑色設計,白色餐具,而側邊亦有龍嘅畫擺設!餐牌分為ABCD餐,菜式都好特別,亦都好有創意,差唔多每一道菜都會加入龍蝦食材!宮廷酒爵暖胃湯 :木瓜甘筍湯,木瓜甘筍打溶,好creamy好幼滑,做"頭啖湯" 着實不錯龍味點心拼盤:有創意又吸睛,有三款點心,龍蝦蝦餃,啖啖龍蝦肉,又彈牙,蝦餃皮不會太薄,亦不會太厚,啱啱好!蝦餃嘅邊位亦有少少金箔蟹籽鮮蝦燒賣,都好大粒,隻蝦好新鮮彈牙,豬肉肥瘦均勻,上面亦有蟹籽舖面卡邦尼小甘筍,呢個有少少似係fusion菜式,好有創意,外形真係勁似甘筍😂皮係炸咗嘅糯米皮,好酥脆,餡料係用咗芝士混合火腿整成,有啲似鹹水角,但係啲餡料變咗西式。呢個幾特別,有啲驚喜。脆米波士頓龍蝦湯鮑魚海蝦帶子泡飯:齋聽個名就知唔簡單。食之前灑上脆米,風味更佳。鮑魚好煙韌爽彈,帶子、蝦及龍蝦都好新鮮,好欣賞個湯,好鮮甜,真係飲唔停口,加上脆米一齊食,口感一流。甜品係紅粉玉露:用咗蕃石榴溶,好綿滑,仲食到粒粒石榴肉同埋西米,爆珠,增加口感。感覺唔

甜品係紅粉玉露:用咗蕃石榴溶,好綿滑,仲食到粒粒石榴肉同埋西米,爆珠,增加口感。感覺唔係好甜,好清新。
4天前