2023-07-02 1429 瀏覽
一日食2餐Omakase不是夢😌夜晚黎到銅鑼灣嘅「如意Sushi Nyoi」,Dinner Omakase共有4款選擇,我地揀咗「旬Shun」$2,000/位,再開咗支磯自慢🍶飲飽食醉嘅一晚😋北海道粟米長芋素麵口感清新的一道前菜,師傅將清甜嘅長芋切成絲狀,感覺上就好似食緊碗麵一樣,配上香甜濃厚嘅粟米凍湯,既特別又開胃北海道厚岸生蠔蠔肉鮮甜滑溜,肥大肉厚,配上酸汁啫喱同青葱,令鮮味大大提升黑目鯛以炙燒方法輕輕一燒黑目鯛嘅外皮,帶點焦香,肉質肥美油份甘香,加上葱絲口感豐富而有層次子持賴尿蝦配上蟹肉同金箔賴尿蝦隻隻爆膏,蝦肉鮮甜蝦膏香濃,推介👍🏻北寄貝、帆立貝兩種新鮮嘅貝類刺身,北寄貝爽口帆立貝鮮甜,點上淡雪鹽輕輕調味,充分帶出貝類原有的鮮味白蝦配上明太子白蝦軟稔配上咸鮮嘅明太子,以青檸汁作調味,味道清新而鮮美中toro大toro 配上岩鹽、Wasabi、紫蘇葉肥美嘅大Toro充滿魚脂油香,呈淡淡嘅粉紅色,入口即溶,中Toro的魚油脂適中,非常甘香,兩者配合味道恰到好處磯煮鮑魚稍為遜色,鮑魚有點韌漬物 淮山、蘿蔔、蒜頭漬自家製嘅漬物送酒一流,淮山爽口帶甜,蘿蔔爽脆,再配上柚子皮,味道非常清新

北海道粟米長芋素麵

北海道厚岸生蠔
蠔肉鮮甜滑溜,肥大肉厚,配上酸汁啫喱同青葱,令鮮味大大提升

黑目鯛

子持賴尿蝦配上蟹肉同金箔
賴尿蝦隻隻爆膏,蝦肉鮮甜蝦膏香濃,推介👍🏻

北寄貝、帆立貝

白蝦配上明太子
白蝦軟稔配上咸鮮嘅明太子,以青檸汁作調味,味道清新而鮮美

中toro大toro 配上岩鹽、Wasabi、紫蘇葉

磯煮鮑魚
稍為遜色,鮑魚有點韌

漬物 淮山、蘿蔔、蒜頭漬

鹽燒香魚
外皮燒得焦香,魚肉依然保持嫩滑嘅口感,不需加任何調味,保留咗魚原有嘅鮮味

金目鯛
魚肉肉質細膩,油份適中,再配上烏魚子,口感非常特別

深海池魚
肉質清爽充滿魚油脂香味,配上炸甘筍絲wasabi漬,多重口感

燒鰈魚邊
油份超重,配上溫室芽葱減低咗魚油嘅油膩感

喜之次
第一次食Kinki壽司,平時都係以汁煮或鹽燒方法去烹調,估唔到用黎做壽司咁有驚喜,肉質細嫩,師傅話要用手釣嘅Kinki先能夠做刺身,難怪稀有而矜貴

海膽三文魚子蟹肉迷你丼
鮮甜嘅海膽同蟹肉配上一咬爆開嘅三文魚子,口感豐富

吞拿魚蓉手卷
手卷內加入鱈魚干,一口咬落去除咗感受到吞拿魚蓉嘅軟綿,每啖都食到香脆嘅鱈魚干,超讚👍🏻

水信玄餅沖繩黑糖黃豆粉
口感似果凍,入口即化,與黑糖黃豆粉最佳配搭

📍如意 (銅鑼灣)
銅鑼灣霎東街11號The Sharp 18樓

人均消費:$1500-2000