2023-09-02
今日生日,老公帶我去左銅鑼灣隔離既跑馬地一帶食生日飯,地點唔遠,係木球會對面,距離銅鑼灣大概行5-10分鐘左右就到,而且餐廳私隱度高,門外裝修都好日系同和風,餐廳之前已經係sogo7樓經營左9年,搬店幾個月,而且好幸運地遇到主厨師傅係到,so lucky!!!!!入座後,師傅為我哋準備左份前菜,有隻好QQ既小蟹係到,師傅話成隻蟹仔都食得,加埋仲有沾魚一夜干,視覺同口感都好享受🤩🤩之後再安排既係一款清湯,係用鱧魚同信菜製成,鱧魚又名骨千刺,要靠師傅刀功切好多刀令細骨唔會刺口,加上面頭既梅醬,口感好鮮味!而信菜亦幫助消化,好好食!刺身安排左5款石雕魚味道鮮甜,呢款魚係四國愛如県既出品,味道香甜虎山既白蝦一小碗係用好多既小白蝦製成,每一隻都係隻隻既白蝦,味道鮮甜,唔沾醬油都好好食,別有一番風味!師傅更用白蝦製成三食,呢個係其中一食金目鵰師傳先用熱水焯過魚皮,令魚皮更爽滑有口感水八爪魚有坊間比較少出現既wasabi 醬酒漬,原來一條八爪魚腳有大概6.5kg咁重架😱😱,師傅有介紹食法,想刺激啲更可放wasabi 入吸盤中食用,而吸盤味道好爽口,一口一粒咁食用好正啊!蝦夷貝,即係北海道出產既貝款類
刺身安排左5款
石雕魚
味道鮮甜,呢款魚係四國愛如県既出品,味道香甜
虎山既白蝦
金目鵰
師傳先用熱水焯過魚皮,令魚皮更爽滑有口感
水八爪魚
蝦夷貝,即係北海道出產既貝款類,口感好爽滑!係我最愛既一款刺身
素白蝦,即係將白蝦原隻拎去炸,係師傅安排白蝦既第二食,口感好香脆,口感好好,而且一啲都唔油,用黎做佐酒小食係好正!
另外仲有日本呢期盛行既粟米天婦羅,完全無任何調味,粟米既香甜味好吸引!
海老真丈,係白蝦三食既最後一食,一上枱就熱辣辣,勁好食!而蝦膠好香滑,完全一啲都唔腥!
壽司方面,每一件壽司飯都有調味,個人覺得唔需要沾醬油都好好食,而wasabi 都有調製埋,但唔會太搶味同攻鼻,反而更有提升味道既作用,壽司飯一啲都唔會好大件,師傅可以比我哋試到多幾款食物👍🏻
沾魚,間八,帆立貝,關青,甘海老,新墨魚(墨魚bb),石湖貝 ,來自鹿兒島既中拖羅,加左鹽花大拖羅, 吞拿魚醬油漬(天身位置),海膽手卷
最令我深刻嘅就係加咗鹽花嘅大拖羅,油膩感完全比一鹽花控制住,而且入口即溶,勁好食!有機會都想再食啊!
無諗過師傅會同客人咁好傾,由師傅分享見聞到食材,都令我哋感到好舒服👍🏻呢個價錢有咁多野食,餐廳同食材都係真材實料,絕對有下次!