2023-05-04
/阿肥🦁阿瘦🐰介紹/一向對Pirata Group嘅餐廳印象唔錯😌,之前試過Pici同The Optimist都幾鍾意❤️,今次見Pirata有Restaurant Week優惠,所以就去試吓💁🏻♀️。餐廳嘅環境非常舒服,裝修幾靚🤣,而且位於高層,坐窗邊嘅話景色都唔錯!不過食物方面就冇乜特別驚喜🙈,冇優惠嘅話Pici性價比好似高d!🔸Restaurant Week Lunch Menu $198🥗Truffle Caesar Salad沙律上面刨左滿滿嘅芝士🧀同埋松露,松露味都幾香🤤!麵包粒係比較硬脆果種🙈,整體係一個豐富嘅沙律💁🏻♀️。🐮Vitello Tonnato哩個冷盤係薄切小牛肉,上邊有鯷魚同吞拿魚嘅沙律醬,口感少少Creamy,食到少少鹹香😌。🍖Cold Cuts 當日嘅cold cuts不過不失👌🏻。🥩Signature Butcher’s Cut (for two)本身對佢十分期待,因為上次朋友嚟食話好好食好Juicy,而且係呢間餐廳嘅signature dish😲!我哋今次叫咗medium rare🥩,上枱賣相幾靚。味道方面,食到炭香味,但係肉質比較乾,尤其係邊位😢,而
🥗Truffle Caesar Salad
🐮Vitello Tonnato
🍖Cold Cuts
當日嘅cold cuts不過不失👌🏻。
本身對佢十分期待,因為上次朋友嚟食話好好食好Juicy,而且係呢間餐廳嘅signature dish😲!我哋今次叫咗medium rare🥩,上枱賣相幾靚。味道方面,食到炭香味,但係肉質比較乾,尤其係邊位😢,而且鹽落得非常重手,有少少失望🙁。
🍝Prawns Tagliolini
呢個意粉為今餐扳回唔少分數🤣!Pirata group嘅手工意粉不嬲都做到al dente 嘅口感,而且掛滿充滿海鮮香味嘅醬汁😍,好食!蝦肉新鮮爽脆,如果再多幾隻仲開心😂。
🍧Tiramisu
口感幾軟滑,食到咖啡同酒味但唔係好濃😌,基本上係同Pici一樣,感覺冇乜驚喜😬。
☕️Affogato
Expresso配榛子雪糕🍦嘅配搭唔會錯😌,雪糕都幾滑幾香榛子味👌🏻。
💸人均消費:$250-300
📍Pirata
灣仔軒尼詩道239號30樓
#fatthin_灣仔
#foodie #food #香港美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblog #hkig #hkigfood #吃貨 #Pirata #灣仔好去處 #灣仔美食 #灣仔 #午餐推介 #晚餐推介 #美食推介 #打卡餐廳 #相機食先 #灣仔西餐 #意大利菜 #西餐 #手工意